Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Hatalmas szeme volt az ízeltlábúak ősének

2011.12.09. 10:06

Összesen 16 ezer lencséből álló megkövesedett összetett szemet találtak Ausztrál paleontológusok – jelentették be a New England-i Egyetemen csütörtökön. Az Ausztráliához tartozó Kenguru-szigeten fellelt pár centiméteres szem minden bizonnyal egy hatalmas tengeri ízeltlábúhoz, az anomalocarishoz tartozott. Az anomalocaris akár az egyméteres hosszúságot is elérhette, és a paleontológus szerint a kambriumban ez az állat volt a tengerek csúcsragadozója.

1208-Anomalocaris-cambrian-eyes full 600

A mai házilegyek összetett szeme háromezer lencsetagból áll, míg a szitakötőké 30 ezerből - ez az egyetlen állat, amelynek nagyobb a szeme, mint az anomalocarisé volt. John Paterson kutatásvezető szerint a felfedezés azt bizonyítja, hogy az anomalocaris a világos, tiszta vizeket kedvelte. Kiváló látása nagyon gyorsan kifejlődött, és valószínűleg evolúciós fegyverkezési versenyt robbantott ki, ugyanis más előlénynek tüskéket, méregmirigyeket és más védelmi mechanizmusok fejlesztettek ki, hogy az megmeneküljenek tőle.

Az ízeltlábúak őse

A most megtalált összetett szemek arra is bizonyítékot szolgáltatnak, hogy a furcsa külsejű szörnyeteg a ma élő ízeltlábúaknak - rovaroknak, rákoknak és pókoknak - is őse volt - mondta Patterson, aki a felfedezésről a Nature című folyóiratban számolt be. A fosszília eredetileg félmilliárd éve süllyedhetett le a tropikus tengerfenékre, amikor Ausztrália még az ősi szuperkontinenshez, Gondwanához tartozott.

A mélyből kikerülve végül felbukkant az Adelaide vonalában fekvő Kenguru-szigetnél, amely ma a kambriumi leletek kincseskamrája.
Noha az anomalocaris egyedei előkerültek már Kínából és Kanadából is, az ausztráliai lelet az első, amelynek a szemei is megmaradtak köszönhetően a különleges palás kőzetnek, amely a maradványokat rejti. Ez az anyag korábban agyagos talaj volt, amely a belesüllyedt szerves maradványokat teljesen elzárta a levegőtől - és ezáltal a bomlástól is.