Krisztina
18 °C
24 °C

Tízezreket ölnek meg a mérgeskígyók évente

2011.12.09. 09:32
Évente ötvenezer emberrel is végezhet a kígyóméreg – derült ki egy amerikai orvosi konferencián.

Egy bangladesi kutatás során kiderült, hogy csupán az áldozatok 3 százaléka vesz igénybe orvosi segítséget kígyómarás esetén. A többiek hajlamosabbak egy kígyóbűvölőhöz fordulni, akik közül többen is a ráolvasást tartják hasznos praktikának. Ennek ismeretében érthető, hogy az áldozatok száma miért sokkal magasabb annál, mint amit a hivatalos statisztikai adatok mutatnak.

David Warrel, az Oxfordi Egyetem prominense mindezt számokkal is illusztrálta. Warrel és munkatársai úgy válik, hogy csak Indiában évente 46 ezer emberrel végeznek a mérgeskígyók, noha a statisztikákban mindössze kétezer haláleset szerepel. Warrel álláspontját az Egészségügyi Világszervezet is osztja. A szervezet képviselői szerint sokan alábecsülik a kígyómarás jelentette kockázatot.

A legveszélyesebb területnek Ázsia, Afrika (legalábbis a kontinens Szaharától délre eső része), illetve Latin-Amerika számít. Az érintett helyszíneken komoly problémát jelent az elszegényedés és a rossz életkörülmények, így nem meglepő, hogy sokszor még a nagyobb városok orvosai sincsenek tisztában a probléma valós méretével. A Warrel által bemutatott tanulmány viszont azokra a felmérésekre alapul, amit a kígyómarások által leginkább érintett régiókban végeztek, nem a kórházi statisztikákra.