Benedek
-5 °C
5 °C

Kutató házaspárok kapták az Év ismeretterjesztő tudósa díjat

2011.12.12. 14:03

Két kutató házaspárnak adták át Az év ismeretterjesztő tudósa díjat hétfőn a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat székházában, Budapesten. Illés Erzsébet, a fizikai tudomány kandidátusa, planetológus és Almár Iván, a fizikai tudomány doktora, űrkutató, valamint Hargittai Magdolna akadémikus, kutatóprofesszor és Hargittai István akadémikus, egyetemi tanár nyerte el a 2010-es és 2011-es évre vonatkozóan az elismerést - tájékoztatta az MTI-t a Tudományos Újságírók Klubja (TÚK).

A közlemény szerint az 1996-ban alapított díjat a TÚK évente adja át azoknak a kutatónak, aki magas színvonalú, széles körben elismert tudományos, szakmai tevékenységük mellett elkötelezetten és hatékonyan veszik ki részüket a tudomány eredményeinek és a mögötte álló emberi teljesítménynek a társadalommal való megismertetéséből.
Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi elnöke, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a tudomány eredményeinek széles közönséggel való megismertetésének Magyarországon tradíciója van. "Ismertté tenni a kor legújabb tudományos eredményeit, hozzátartozik egy nemzet kultúrájához" - hangsúlyozta.

A díjat elsőként Simonyi Károly fizikaprofesszor vehette át, majd az évek során a tudományos újságírók szavazatai alapján az elismerésben részesült Csányi Vilmos etológus, R. Várkonyi Ágnes történész, Falus András immunológus, Marx György fizikus, Vekerdi László irodalom- és tudománytörténész, Csermely Péter biokémikus, Vámos Tibor villamosmérnök, Freund Tamás agykutató, Lukács Béla fizikus és Kordos László őslénykutató.

Ez alkalommal először magyar felfedezésű kisbolygókat nevez el a Nemzetközi Csillagászati Unió a díjazottakról a Tudományos Újságírók Klubja javaslatára az elismerés részeként.