Oszkár
20 °C
29 °C

Néha fordítva hat az antidepresszáns

2011.12.12. 11:15

A depressziósok ötöde rosszabbul lesz, amikor állapota kezelésére hatóanyagot tartalmazó szert szed, mint placebo mellett - állapították meg amerikai kutatók. Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos gyorsan azonosítani, miként reagál egy páciens a számára felírt szerre - mondta Ralitza Gueorguieva kutatásvezető, a Yale Egyetem munkatársa.

Metaelemzésükben a kutatók hét korábbi tanulmány adatait vetették össze, melyekbe 2500 depressziós pácienst vontak be, akik legalább két hónapig szedtek valamilyen antidepresszáns szert vagy hatóanyag nélküli tablettát.

A placebót kapott depressziós emberek állapota kis mértékben javult. A hatóanyagot tartalmazó szert szedőknél kétféle választ találtak: négyötödüknek jelentősen javult állapota, a maradék ötödnek azonban nem enyhültek a depressziós tünetei, ám szenvedtek a gyógyszer mellékhatásaitól. A szakemberek hangsúlyozták, hogy nagyon fontos nyomon követni a páciens reagálását egy antidepresszánsra, és olyan megoldást keresni, ami valóban enyhíti a tüneteit.