Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Őskori településeket találtak a sivatagban

2011.12.12. 09:03

Őskori településeket, temetőket, kutakat tárt fel egy lengyel régészeti expedíció az elmúlt öt év során az észak-kuvaiti sivatagban. Piotr Bielinski ásatásvezető régész arról számolt be, hogy az Esz-Szabia sivatagban a i.e. 4800 és 4500 közötti időszakból származó, az úgynevezett ubaid kultúrához tartozó leletekre bukkantak - olvasható a Kuwait Times angol nyelvű kuvaiti hírportálon.

Az egykori települések igen közel helyezkednek el egymáshoz, így biztosra vehető, hogy több száz főből álló közösség telepedett meg a térségben. „Értékes cserépedények és szerszámok sokasága, valamint rengeteg egyéb lelet került elő. Némely tárgy rendeltetése könnyen felismerhető, másokét nehezebb megmagyarázni" - ismertette Piotr Bielinski, aki szerint a nagyobb településeken folyt az áru termelése, amelyet Mezopotámiába szállítottak.

A kutatók egyelőre nem tudják, miért éppen az Esz-Szabiát választották a letelepedésre, és hogyan élhettek ott meg, maradhattak életben az egykori lakók. „Rengeteg a nyitott kérdés, de folytatjuk a kutatásokat, hogy feltárjuk Kuvait őskori történelmét" - ígérte Bielinski.

Ubaid az Úr városától 6 kilométerre lévő régészeti helyszín, amelyről a Kr.e. 5900 és 4300 közötti kultúrát elnevezték. Az ubaid kultúrára jellemző kerámiák szinte egész Mezopotámiában, minden fontos lelőhelyen megtalálhatók, típusai alapján a korszakot négy időszakra bontják.

Az elsőre sötét festésű kerámia jellemző, a második időszakban készített festett kerámiákon a mintát a  festetlen részek adják ki, mintegy negatívként. A harmadik és a negyedik szakaszt késő ubaid-kornak is szokták hívni, amely Kr. e. 5400 táján egy új, egyszerű festett kerámia megjelenésével kezdődött.