Boglárka
22 °C
35 °C

A gyaloglás csökkenti a csoki iránti vágyat

2011.12.13. 13:40

Ha legközelebb rátör valakire a csokoládé iránti vágy, ám szeretne ellenállni a kísértésnek, induljon el egy rövid, intenzív gyaloglásra. Egy negyedórás élénk séta után csak feleannyi csokoládét fogyasztanak el az emberek, mint akkor, ha pihenten látnak neki - állapították meg tanulmányukban az Exeteri Egyetem munkatársai.

Adrian Taylor és csoportja 78 csokoládérajongó önkéntest vont be kísérletébe. A résztvevőket - akik két napig nem ettek csokit - négy csoportba osztották. Az első két csoport 15 percen át erőteljesen gyalogolt a futópadon, majd egyesek könnyű feladatokat kaptak, mások pedig nehezebb, nagyobb igénybevételt jelentő munkát végeztek. A harmadik és a negyedik csoport tagjai gyalogolás helyett pihentek, majd az egyik felük ugyanazokat a könnyű, a másik pedig a nehéz feladatokat kapta.

Munka közben valamennyi résztvevő keze ügyében ott volt egy tál csokoládé, ebből csipegethettek. A kutatók megállapították, hogy akik korábban gyalogoltak, átlagosan 15 gramm csokit ettek meg, míg akik nem gyalogoltak, ennek közel kétszeresét, átlagosan 28 grammot. Kiderült az is, hogy a feladat nehézségi foka nem befolyásolja a csokoládé fogyasztását. A teljes tanulmányt az Appetite című szakfolyóirat februári száma teszi közzé.