Géza
-11 °C
-4 °C

Víz alatt alakult ki a járás

2011.12.13. 16:34

Egy tüdőshal, az afrikai gőtehal ugrálva és bicegve ugyan, de képes a talajon járni uszonyaival, ami amerikai kutatók szerint arra utal, hogy a járás a víz alatt alakulhatott ki, mielőtt az ehhez hasonló állatok a vízből a szárazföldre vándoroltak – közölte a LiveScience. Az afrikai gőtehal (Protopterus annectens) élőhelye rendszeresen kiszárad, ezért azt a túlélési technikát alkalmazza, hogy berágja magát a talajba. Testét ilyenkor tokká keményedő nyálkaréteg fedi, miközben tüdővel lélegzik, így akár egy évet is kibír.

Afrikai gőtehal (Protopterus annectens)
Afrikai gőtehal (Protopterus annectens)

Neil Shubin, a Chicagói Egyetem kutatója és csoportja most megállapította, hogy a gőtehal egyértelműen képes felemelni a testét a talajról, és hátsó végtagjait használva halad előre. Ezt a képességet korábban csak a korai négylábúakról feltételezték.

A gőtehal teste hosszúkás, függőlegesen lapított, angolnaszerű, testén két pár hosszú, fonalszerűen vékony úszó helyezkedik el. A tüdőshalról az a pletyka járta kutatók körében, hogy alkatát meghazudtoló módon képes ezekkel az uszonyokkal járni. Shubin csoportja ezért olyan kísérletet tervezett meg, ahol egy speciális tankban videóra tudták rögzíteni a halak mozgását.

A felvételekből kiderült, hogy a gőte gyakran használta hátsó uszonyait arra, hogy azokkal mintegy lökdösve magát haladjon előre a talajon, de váltva, járáshoz hasonlóan is használta az úszókat. A tanulmányt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn tették közzé.