Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Ősi áldozati helyet találtak Teotihuacán Nap-piramisánál

2011.12.14. 13:18
Ősi áldozati helyre bukkantak a régészek a mexikói Teotihuacán romvárosnál folyó ásatások során. A kutatók szerint az áldozati helyet még az előtt emelték, hogy megépült volna a Nap-piramis.

A Mexikóváros közelében fekvő Teotihuacán romjainál folyó feltárásokon többek között egy zöld kőből faragott kígyós maszkra bukkantak. A régészek a maszk finom, részletgazdag faragása miatt úgy gondolják, hogy portré lehetett. Tizenegy áldozati agyagedény is előkerült, amelyeket egy Tlalochoz hasonló esőistennek szentelhettek még a piramis építése előtt - közölte kedden a mexikói Országos Antropológiai és Történeti Intézet.

Teotihuacán romváros
Teotihuacán romváros
Fotó: Ronaldo Schemidt

Állati csontokat és hét emberi - köztük gyermekektől származó - maradványokat is kiástak az áldozati helyen. George Cowgill, az Arizona Állami Egyetem antropológusa fontosnak minősítette a leletet. Mint felhívta rá a figyelmet, az áldozatok rendet tehetnek abban a vitában, amely arról folyik, vajon a piramis a napkultuszhoz, az alvilághoz vagy a háború istenéhez, Tlalochoz köthető-e.

A hét emberi maradvány arra utal, hogy valószínűleg feláldozták őket, ahogy ezt támasztják alá a különböző fajú vadállatoknak a helyszínen fellelt csontjai is. A régészek egy harmincas években elkezdett alagutat ástak tovább a piramisban, így bukkantak az áldozati helyre.

Teotihuacánt közel 2500 évvel ezelőtt alapították, és mind az építészete, mind a kereskedelem, mind a kultúra tekintetében nagy hatást gyakorolt a környező térségre. Uralkodóit azonban nem sikerült azonosítani, mire az aztékok az 1300-as években megjelentek, a várost már elhagyatottan találták. Ők adták neki a Teotihuacán nevet, amely nyelvükön azt jelenti: az istenek születési helye.