Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Korlátoznák a csimpánzkísérletek számát

2011.12.16. 11:48

Míg az Európai Unió 2010-ben hivatalosan is betiltotta a csimpánzokon végzett laboratóriumi kísérleteket, az Egyesült Államokban továbbra is folytatnak ilyeneket az AIDS, a hepatitisz C, a malária, a légzőszervi megbetegedést okozó vírusok és neurológiai problémák kezelése területén.

Az ilyen vitatott kísérletek ritkák: az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) által 2011-ben finanszírozott 94 ezer program keretében csak 53 kísérletet végeztek csimpánzokon.

A nagy botrányt kiváltó eset után, amikor 14 nyugdíjas csimpánzt adtak át egy texasi kutatólaboratóriumnak, a NIH megvárta a Nemzeti Orvostudományi Intézet szakértőinek jelentését a csimpánzok felhasználásának hasznosságáról. „A múltban a csimpánzok nagyon hasznosak voltak is a kutatásban, de ma már a kutatások legtöbbjében nem szükséges a felhasználásuk" – áll az intézet jelentésében.

Van, amikor nélkülözhetetlenek

A szakértők mindazonáltal javasolják csimpánzok felhasználását olyan esetekben, ahol etikai okokból tilos embereken kísérletezni, és más modellállatok nem jöhetnek szóba. Ugyanakkor a lehető kevésbé komoly beavatkozást és szenvedések lehető legnagyobb csökkentését javasolják. A csimpánzok továbbra is elengedhetetlenül szükségesek a hepatitisz C-ről, a monoklonális antitestekről, az emberek és majmok genomja közötti különbségekről végzett vizsgálatoknál, illetve e két emlősfajjal kapcsolatos összehasonlító kutatásokban.

Tavaly májusban összesen 937 csimpánzon végeztek kutatásokat az Egyesült Államokban: 436-on az állam által finanszírozott, a többin pedig magántulajdonban lévő laboratóriumokban.

Az USA-ban a csimpánzokon végzett tudományos kísérletek nem szükségesek, és a jövőben szükséges lenne korlátozni őket – ajánlotta egy független orvos szakértő csoport is, amely azonban kizárta az azonnali moratóriumot.