16:00, December 02. ÉLŐ
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02. ÉLŐ
Koreai Köztársaság 1
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Kövér gyerekek miatt emelnék a gyógyszeradagokat

2011.12.16. 19:25
Gyógyszerszakértők egy csoportja szerint Nagy-Britanniában a gyerekek egyre nehezebbek, így már nem elég számukra a hatályban lévő szabályzat szerint előírt gyógyszeradag, ezért szükség lenne az 50 éves gyógyszertörvény megváltoztatására.

A gyógyszerészek azt állítják, hogy a fiatalok egyre jellemzőbb elhízása miatt elképzelhető, hogy nem kapnak a szervezetük számára megfelelő mennyiségű antibiotikumot. Bár hangsúlyozzák, hogy semmi sem bizonyítja, hogy a gyerekek hiányos kezeléstől szenvednek, mégis úgy vélik, hogy lennie kell jobb módszernek a fél évszázada fennálló szabálynál.

A British Medical Journalnél dolgozó doktorok és tudósok szerint a hatvanas évek óta egy olyan elmélet alapján dolgoznak az orvosok, hogy egy nagyobb gyerek egy fél felnőttel, egy kisebb gyerek egy fél nagyobb gyerekkel, egy csecsemő pedig egy fél kisebb gyerekkel ér fel.

A probléma a szájon át bevehető penicilinszármazékok receptjeivel van, mint például az amoxicillin, amit széles körben használnak bakteriális fertőzések ellen gyerekeknél. Ezek tesznek ki 4,5 milliót abból a 6 millió receptből, amit évente felírnak az Egyesült Királyságban a gyerekeknek.

A British National Formulary for Children (BNFC) gyógyszerfelírási előírásai életkoron alapulnak, bizonyos életévekhez hozzárendelve egy átlagos testsúlymennyiséget. A hatvanas években megírt útmutató óta azonban a gyerekek átlagos testsúlya megnőtt.

A BNFC adagolási útmutatója által meghatározott átlagos testtömeg
Gyerek kora Átlagos tömeg
0-1 év 10 kg
2 év 13 kg
5 év 18 kg
10 év 30 kg

Az 1963-as adatok a 2009-es angliai egészségügyi felmérés, a Health Survey for England szerint az ötévesek átlagos tömege 21, a tízéveseké pedig 37 kilóra nőtt, 20 százalékkal meghaladva az útmutató értékeit.

Ha a gyerekek nem kapják meg a megfelelő mértékű dózist, lehetséges, hogy a szervezetük nem bír megszabadulni a baktériumtól, de ronthatja az ellenállóképességüket is. Az is előfordulhat, hogy a kórokozót nem sikerül teljes mértékben elpusztítani, így az mutálódhat, ami ellen ugyanaz a gyógyszer már nem hatna, ráadásul a többi, az eredeti baktériumot legyőző gyerek is elkaphatja.

Dr. Paul Long, a tanulmány egyik szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre nem támasztja alá azt semmi, hogy a jelenlegi szabályozás nem lenne elég hatékony. A King'S College London farmakognóziai adjunktusa azonban szükségesnek tartja a gyógyszeradagok hatékonyságának felülvizsgálatát, hogy a súlyos fertőzések ellen biztosan megfelelő védelmet kaphassanak a brit gyerekek.  • Hírek
  • Hírek