Tömeges vöcsököngyilkosság Utahban

2011.12.16. 17:00
A viharfelhők és a hózáporok összezavarták a utahi bukómadarakat, amik a városi fényviszonyok miatt nyilt víznek hitték a behavazott felszínt. A madarak tömegesen zúzták össze magukat a betonon. Körülbelül háromezer vöcsköt sikerült megmenteni, ezerötszáz társuk azonban nem volt ilyen szerencsés.

Néhány napon belül több ezer madár lett öngyilkos tévedésből Utahban. A nyílt vizekhez szokott bukómadarak betonozott parkolókon, futballpályákon, és más, hóval borított sima felületeken törték össze magukat. A vöcskök ugyanis a városi fények és a tükröződés miatt a nagy magasságból összetévesztik a behavazott talajt a vízfelszínnel.

A vadőrök beszámolója szerint körülbelül ezerötszáz madár zúzta magát halálra a becsapódás után, nagyjából háromezer madarat azonban sikerült megmenteni: őket nyílt vízen engedték szabadon, ahol nem fenyegeti őket hasonló katasztrófa.

Lynn Chamberlain, a utah-i vadvédelmi körzet szóvivője elmagyarázta, hogy a vöcsök a bukómadarak családjába tartozik, ezek pedig ritkán szoktak finoman leszállni. A leszálló madarak sebessége 30-35 kilométer per óra is lehet. A vöcskök tehát ilyen sebességgel csapódnak a betonnak, közben pedig nyakukat, lábukat vagy szárnyukat törhetik.

Teresa Griffin, a vadvédelmi körzet felelőse köszönetet mondott a lakosságnak is. A baleseteket túlélő madarak ugyanis többnyire az őket gondozó, segítőkész önkénteseknek köszönhetik a megmenekülésüket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport