Klaudia
-3 °C
3 °C

3600 éves palotát fedeztek fel Kínában

2011.12.17. 09:31

Egy nagyjából 3600 éves palota maradványait fedezték fel a régészek a közép-kínai Henan tartomány bronzkori Erlitou ásatási helyszínén. Ez az eddigi legjobb állapotban lévő palota, amelyet a lelőhelyen felfedeztek. A több mint 2100 négyzetméteren elterülő épület valószínűleg a Sang-dinasztia (Shang) korabeli kultikus helyek prototípusa volt.

A régészek a palota döngölt földből készült alapját fedezték fel. Becsléseik szerint az épületnek legalább három udvara lehetett - olvasható a People Daily kínai napilap weblapján.

A bronzkori Erlitou a nagyjából ötezer évvel ezelőtti jangsao (Yangshao) és a longsan (Longhsan)kultúrák idejéből származó kulturális relikviák gazdag lelőhelye. A terület az időszámításunk előtti 21. és 17. század közötti Hszia (Xia) dinasztia idején élte fénykorát, amelyet Erlitou-kultúraként is ismernek.

Mint azt Hong Hszü (Xu), a helyszínen folytatott munkálatok vezetője elmondta, az Erlitou palotakomplexum - amelynek a most felfedezett palota is a része - a legrégebbi császári palota Kínában. A nagyjából 3700 éves palotakomplexum körülbelül 110 ezer négyzetméternyi területet ölel fel.