Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Ritka fülemülét találtak Kínában

2011.12.19. 10:54

Ritka feketetorkú fülemüléket fedeztek fel kínai és svéd kutatók a Kína középső részén elterülő Csin-hegységben. Az új észlelések révén megkétszereződött a faj ismert állománya. A feketetorkú fülemülét (Luscinia obscura) 1886-ban fedezték fel. A madarak méretükben és alakjukban a nálunk honos vörösbegyre hasonlítanak leginkább, a hímek torka és begye azonban nem vörös, hanem koromfekete.

A fajról nagyon keveset tudunk, tojókat pedig még soha nem látott senki. A feketetorkú fülemüle rejtett életmódot folytat, nehéz észrevenni az élőhelyéül szolgáló sűrű bambuszerdőben – mondta el Per Alstrom, az uppsalai Svéd Agrártudományi Egyetem professzora.

Alstrom és kollégái két költőhelyet határoltak be a hímek jellegzetes éneke alapján. Valószínűsíthető, hogy nagyjából ugyanannyi tojó él a természetben, mint hím, csak a hímeket énekük révén könnyebb megtalálni. A kutatócsapat egyaránt hét hímet számlált a Fopingi és a Csangcsingi Rezervátum területén is.

Egy hím feketetorkú
Egy hím feketetorkú
Fotó: He Yi /

Felfedezésükből a kutatók arra következtetek, hogy a faj feltehetően nem olyan ritka, mint előzőleg hitték, bár elterjedése valószínűleg szűk helyre korlátozódik – mondta Alstrom professzor a BBC hírportálnak. Három és fél hét kutatómunka után is csupán a két említett helyszínen találták meg a madarat a Csin-hegységen belül.

Szerencsére mindkét költőhely fokozottan védett, mivel olyan ritka emlősfajok élnek ott, mint az óriáspanda és az arany piszeorrú majom. Így van remény a feketetorkú vörösbegy állományainak hosszú távú fennmaradására.

Ez is egy hím példány
Ez is egy hím példány
Fotó: Wu Jiawei /

A kutatók hangfelvételt is készítettek a madarak énekéről, remélve, hogy ez segíti majd jövőbeni meghatározásukat, és alaposabb megismerésüket.