Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Embereken tesztelik a HIV-vakcinát

2011.12.21. 15:16
Két évtizedes kutatás után a kanadai tudósok engedélyt kaptak rá, hogy embereken is alkalmazzák a Nyugat-Ontario Egyetemen kifejlesztett HIV-vakcinát. Az első kísérletekre jövő januárban kerül sor.

Fontos mérföldkőnek nevezte a vakcina használatát engedélyező amerikai szervezet, az FDA döntését az egyetem professzora, dr. Chil-Yong Kang. A kutatást két évtizeddel ezelőtt kezdték, az oltóanyag fejlesztése pedig tíz éve kezdődött. Az SAV001 névre keresztelt vakcina az első preventív HIV-oltóanyag, amelynek engedélyezték az embereken való használatát. A kísérlet során egy elpusztított HIV-1 vírust fecskendeznek a szervezetbe, hogy az immunrendszer reagálhasson rá, és ellenanyagot termeljen.

Hasonló elven működik több, a madárinfluenza, a hepatitisz-A, a veszettség és a gyermekbénulás ellen kifejlesztett vakcina. Kang szerint a korábbi, vírusos megbetegedések esetén használt oltóanyagok hatásmechanizmusa azt igazolja, hogy a kanadai fejlesztésű oltóanyag is hatásos lehet.

A vakcinában használt immunhiányos vírust genetikailag módosították: ez a vírus nem patogén, vagyis nem képes betegséget okozni. Ezt a módszert eddig nem alkalmazták; Kang elmondása szerint eddig senki nem jött rá, miként lehetne egy ártalmatlanná tett HIV vírust használni, illetve nagy mennyiségben előállítani azt, a kanadai kutatócsoport azonban képes volt megoldani a problémát.

A szakértők óvatosságra intenek

Dr. Jonathan Angel, a HIV-Kutatók Kanadai Egyesületének elnöke elégedetten fogadta, hogy egy kanadai kutatócsoport munkája segítheti elő a HIV-kutatást, ráadásul olyan színvonalon, ami még a szigorú szabályzatáról ismert FDA követelményeinek is megfelel. Angel ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a hatékony HIV-vakcina előállítása továbbra is hatalmas kihívást jelenthet; a vírus ugyanis annyira összetett, hogy a tudósok még mostanra sem ismerik a pontos működési elvét.

Ha a SAV001 biztonságosnak bizonyul, a vakcina a klinikai vizsgálatok második fázisába jut, ahol hatszáz olyan HIV-negatív önkéntesen tesztelik a hatékonyságát, akik magas fertőzési kockázatnak vannak kitéve. A kutatók a vizsgálat során az immunrendszer reakcióját fogják figyelemmel kísérni.

Az oltóanyag vizsgálatának harmadik fázisában hatezer, ugyancsak magas fertőzési kockázatnak kitett önkéntest fognak vizsgálni három éven keresztül. A csoport fele megkapja az oltóanyagot, a másik fele azonban nem, a kutatók pedig figyelemmel fogják kísérni, hogy melyik csoportból hányan fertőződnek meg a HIV vírussal.