Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ritka ékírásos táblát találtak Máltán

2011.12.22. 10:54

Mezopotámiából származó ritka ékírásos táblát tártak fel Máltán. Olasz régészek Alberto Cazzella professzor irányításával a Tas-Silg dombon végeznek feltárásokat, ahol az időszámításunk előtti 3. évezredtől a bizánci korig folyamatosan templom működött.

A helyszín kezdetben megalitikus szentély volt, amelynek maradványai mind a mai napig megtalálhatók, majd Asztarte (Istár), a szerelem, a viszály, a  termékenység és az anyaság istennőjének temploma volt.

A római időkben Júnó istenanyát, Jupiter feleségét imádták itt, a bizánci korban pedig keresztelőkápolna működött az egykori szentélyben – írja az Archaeology News Network régészeti hírportál.

Idén találtak itt egy a Hold sarlóját formázó, az achát nevű féldrágakőből készült vésett táblát. Az időszámításunk előtti évezredre datálható ékírásos felirat arról szól, hogy a tábla Nippur városából származik, és Szinnek, a mezopotámiai holdistennek ajánlották fel.

Azt nem tudni, hogyan került a tábla Máltára, nagy valószínűséggel a babiloni katonák vitték magukkal, amikor kifosztották Nippur szentélyeit. A későbbiekben ciprusi vagy mükénéi kereskedő tulajdonába kerülhetett, aki a Közel-Keletről Máltára vihette.