Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

A galamb nem palimadár

2011.12.23. 16:11

Korábbi tanulmányok szerint a méhektől a csimpánzokig számos állatfaj képes megtanulni számolni, ha jutalomfalatokkal betanítják őket erre. Már 1998-ban felfedezték, hogy a rhesusmajmok nem csupán négyig számolnak el, hanem számtani szabályokat is képesek megtanulni, és olyan számokon alkalmazni, amelyeket korábban nem ismertek. Így akár kilencig is elszámolnak, további tréning nélkül.

fibonacci pigeons

Az új-zélandi Otago Egyetem pszichológusai azt kutatták, hogy a galambok – melyekről már kiderült, hogy szintén matekoznak – vajon számolnak-e olyan jól, mint a rhesusmajmok. “A galambok tökéletes alanyok a vizuális feladványokhoz, mert nagyon jó a látásuk és könnyen taníthatóak. Szinte annyi mindent megtanulnak, mint a majmok” – mondta Damian Scarf, a tanulmány fő szerzője.

Scarf és a kollégái először megtanítottak három galambot háromig számolni. A madaraknak egy érintőképernyőn kellett választaniuk különböző méretű, formájú, és színű ábraszettek közül. Egy ilyen szett például egy sárga kockából, két piros hengerből vagy három téglalapból állt. Ahhoz, hogy a galambok jutalomfalatot kapjanak, növekvő sorrendbe kellett állítaniuk a szetteket aszerint, hogy hány elemből állnak.

Amint ezt megtanulták, a kutatók már kilenc elemből álló képeket mutattak a madaraknak. A galambok 70 százalékos sikerrel állították fel a helyes sorrendet ezek között, pedig erre már nem tanították be őket, és jutalomfalatot sem kaptak a jó megoldásért.

Összességében a kutatás eredményei nagyon hasonlóak lettek a majmokkal elvégzettekéhez, bár a galambok betanítása hosszabb ideig tartott. Az alacsonyabb és a nagyobb távolságra lévő számok között könnyebben állították fel a sorrendet, hét elem felett pedig nehezebben tettek különbséget a szettek között.

Scarf a jövőben papagájokkal és más intelligens madarakkal – amelyekről már korábban kiderült, hogy képesek hasonló feladatok megoldására – akar kísérletezni, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon mi lehet a képesség eredete.