Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Összeomlott egy ókori oszlop Pompejiben

2011.12.23. 14:59

Valószínűleg az utóbbi idők heves esőzései miatt omlott össze egy oszlop a világörökség részeként nyilvántartott Pompeji egyik legjobb állapotban lévő épületénél - adta hírül a helyi média. A baleset a világhírű műemlék épületegyüttes Loreius Tiburtinus házának - vagy másik ismert nevén az Octavius Quartio házának - egyik nyitott kerti lugasában történt.

A dél-olaszországi romváros egyik legjobb állapotban lévő épületeként számon tartott Loreius Tiburtinus ház egy előkelő helyi család leszármazottainak volt az otthona. Az épület a látványos szökőkutakkal és freskókkal díszített kiterjedt udvarának köszönheti a hírnevét.

Egész Pompej omladozik

Az elmúlt hónapokban számos hasonló baleset történt a helyszínen.  
Idén októberben a Nola-kapu mellett dőlt össze egy ókori falszakasz, szintén a zord időjárás miatt, míg tavaly faldarabok és egész épületek omlottak össze, köztük a Schola Armaturarum is: a freskókkal díszített épületben készültek fel egykor a gladiátorok a harcra.

Műemlékvédők már egy ideje komolyan aggódnak amiatt, hogy az adósságválsággal és gazdasági visszaeséssel küzdő ország nem tesz eleget a világörökség részeként nyilvántartott egyedülálló helyszín megfelelő karbantartásáért. Novemberben az UNESCO és az olasz kormány megegyezett, hogy közös erővel helyreállítják a közelmúltban összeomlott villákat és egyéb épületeket.