Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Védhet a hasmenéstől a gyomorfekélyt okozó baktérium

2011.12.27. 11:14

A Tel Aviv-i Egyetem munkatársa, Dani Cohen a Clinical Infectious Diseases című szaklapban társszerzőként publikálta azt a tanulmányát, melyben rámutatott, hogy a Heliobacter pylori baktériumnak aktív szerepe van a hasmenéses betegségekkel szembeni védelemben. A baktérium jóval több emberben mutatható ki, mint amennyinél szövődményekkel jár. A tünetmentes személyek a gyomorfekélytől sem szenvednek, ami emeli a gyomorrák kialakulásának kockázat.

A kutatók hatszáz izraeli katonát vizsgáltak, akiknek egyharmadát hasmenéses panaszokkal kezelték. A vérvizsgálatok kimutatták, hogy a H. pyroli baktériummal élő katonák körében 60 százalékkal kisebb volt a valószínűsége a Shigella baktériumok által okozott hasmenéses tünetek felbukkanásának. Náluk az E. coli baktérium fertőzése miatti hasmenés is ritkábban fordult elő.

Cohen elmagyarázta, hogy a H. pyroli baktérium fertőzése befolyásolja a gyomorsav szintjét. A savasabb gyomorban nehezebben telepednek meg a szóban forgó, hasmenéses betegségeket okozó baktériumok. A védekezéshez hozzájárulhat, hogy a krónikus fertőzés miatt az immunrendszer erőteljesebben reagál a többi baktériumra is.