Bonifác
10 °C
16 °C

125 milliárd dollár bevételt hozott a koleszterinszint-csökkentő

2011.12.28. 18:31
A gyógyszertörténet legtöbb bevételt hozó szere lett a koleszterinszint-csökkentő Lipitor, amelynek négy hete járt le a szabadalmi védettsége, ezzel generikus szerré vált.

Fejlesztési szakaszában a szert csak a "futottak még" kategóriába sorolták, kis híján sor sem került a páciensekkel zajló klinikai tesztekre.

1997-ben a Lipitor a sztatinok csoportjában kissé megkésve, ötödikként került a piacra a "rossz", LDL-koleszterin vérszintjét csökkentő gyógyszerként. Egy éppen lezárult tanulmány azonban azt mutatta, hogy a Lipitor minden más sztatinhoz képest erőteljesebben fejti ki a remélt koleszterinszint-csökkentő hatást. Az orvosok ezért a korábbi készítményekről is áttértek a Lipitorra, az új pácienseknek pedig gyakran eleve ezt írták fel, nem utolsó sorban azért, mert a későbbi tanulmányok megerősítették a kezdeti pozitív eredményeket.

A Lipitor mindenesetre forgalmazása első 14,5 évében 125 milliárd dollár (30 ezer milliárd forint) bevételt hozott, megdöntve ezzel minden idők eladási rekordját.

A "turbosztatin" becenéven is emlegetett Lipitor bevezetése után három évvel már az első helyet foglalta el az eladási listán. Gyártója, a Pfizer gyógyszervállalat éves bevételének 20-25 százalékát évekig ez az egy termék szállította.