Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Elmarad a péntek Szamoán

2011.12.29. 11:49
Elmarad a december 30-i nap idén a Csendes-óceán déli részén fekvő Szamoa szigetén. A 193 ezer lakosú szigeten csütörtök éjfélkor szombatra ugrik a naptár, egynapos időutazást tartva a jövőbe.

Szamoa a nemzetközi dátumválasztó vonaltól pár száz kilométerre helyezkedik el, ez az a vonal, ahol az időzónák kezdődnek és véget érnek, ezt átlépve nyert egy napot a Földet 80 nap alatt körülutazó Phileas Fogg Verne regényében. Az ország most áttér a dátumvonal túloldalán levő időzónába, ezért a december 30-i, pénteki napot egyszerűen kihagyják.

Szamoa eredetileg is abban az időzónában volt, ahová most visszakerül, 1892-ben váltottak a dátumvonal túloldalára, a főként Európával és Amerikával kereskedő hajózási társaságok lobbijának nyomására. Akkor nyáron történt a váltás, a szigeten tartózkodó amerikaiak felé tett gesztussal éppen július negyedikén, amit a váltás miatt egy újabb július negyedike követett, és még egyszer meg lehetett tartani a függetlenség napját a szokásos tűzijátékkal és ünnepségekkel.

Azóta sokat változott a világ, és Szamoa két legfontosabb import-export partnere Ausztrália és Új-Zéland lett. Bár földrajzilag aránylag közel vannak, mégis 21 óra időeltolódással kell számolniuk – a váltás ezt három órára csökkenti. A szamoai kormány a kereskedelem élénkülését várja a dátumvonal átugrásától. Megszűnik például az a kellemetlenség, hogy amikor Ausztráliában hétfő van, és elindul a munkahét, Szamoán vasárnap, munkaszüneti nap (hasonló a helyzet a szamoai péntekkel, amikor Ausztráliában már szombat van). A két ország közti kereskedelmi ügyek intézéséből így eddig rögtön kiesett heti két nap.

Eddig Szamoa utolsó helyek között volt a Földön, ahol az újévet megünnepelték, idén már az első lesz, ahol átvált a naptár 2012-re.

Nem ez az első, a mindennapi életet nagy mértékben érintő váltás Szamoán, aminek a célja az ausztrál kapcsolatok erősítése: az ország két éve állt át a közúti közlekedésben a jobboldali rendszerről baloldalira, hogy az Ausztráliából és Új-Zélandról behozott autókat ne kelljen komoly költségekkel átalakíttatni jobbkormányosról balkormányosra. A mostani váltáshoz a kormány két dologra hívta fel külön a figyelmet: a munkáltatók kötelesek az alkalmazottaiknak kifizetni a nem létező péntekre is a munkabéreket, a szállodáknak viszont tilos leszámlázni a vendégeiknek az elmaradt pénteki napra a szobákat.  • Vennék
  • Hírek