Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Választási csalás után vezet a kárász

2011.12.30. 06:40
Őrült izgalmas a hajrá az év hala választáson. Trollok beözönlése, választási csalás és többszöri helycserék után a sokáig befutónak hitt szilvaorrú keszeg helyett a széles kárász vezet, sőt a három döntős hal nemecsekje, a lápi póc is igen jól áll a Magyar Haltani Társaság közönségszavazásán. December 31-ig lehet szavazni, az Index pedig, tőle szokatlan módon, nyíltan kiáll az egyik jelölt mellett.

Szégyellhetik magukat a szilvaorrú keszeg rajongói. Ebbe a lila-ezüst táborba tartozott ugyanis az az online bűnöző, aki nem bírta elviselni, hogy győztesnek tűnő favoritját egy MTI-OS-közlemény miatt megelőzte nemhogy az aranykárász, de a jelentéktelen kis vakarék lápi póc is. A december 17-én kiadott közleményt ugyanis egy rakás online lap, így az Index is átvette, ami több ezer, hirtelen bezúduló szavazót jelentett a Haltani Társaság honlapján. Addig szinte csak halrajongók, nagyrészt horgászok szavaztak, ezért vezetett a csodás külsejű szilvaorrú.

Szilvaorrú keszeg
Szilvaorrú keszeg

Borneó legjobb reklámja a világban a borneói nagyorrúmajom, nekünk is totemállatunk lehetne az orra hegyén liláskék pöcsszerűséget viselő, sportosan nyúlánk folyami hal.

A bűnöző nem tudta elviselni, hogy a friss érdeklődők a védett halak listáján szereplő pócot és a diszkosz alakú, szép aranysárga széles kárászt támogatták, (annyira, hogy mindkettő megelőzte a bizarr keszeget), így illegálisan megpörgette a számlálót. A Társaság a csalást észlelve előbb leállította a szavazást, majd december 22-én lenullázva újraindította, azzal, hogy a három hal támadás előtti szavazatait a végén hozzáadják az eredményhez.

Mindhárom hal nyilván fontos része az édesvízi ökoszisztémának, de egy ilyen választáson a fess külső és a markáns egyéniség dönt. Emiatt az Index, kínosan őrzött semlegességét kivételesen feladva, arra buzdít mindenkit, hogy hiába a ronda csalás, szavazzon a pöcsorrú keszegre, végül is tuti nem ő hekkelte meg a weboldalt. Viszont igazán látványos, aránylag ritka, folyóvízi halról van szó, ami áramvonalas, mint egy márna, csillog, mint egy garda és markánsabb orra van örök kedvencünknél, Karl Maldennél is. Nem beszélve arról, hogy milyen szórakoztató dolog horgászni rá. Erős azért a mezőny, hiszen a széles kárász is kivételes szépség, ha valaki örömét leli a palacsinta alakban. Mi örömünket leljük, nem is volt könnyű dönteni. Az aranykárász is ritka hal, óriási öröm, ha az ember 500 idegenszívű ezüst kárász után fog egy sokkal szebb és magasabb hátú aranyat.

Széles kárász (Carassius carassius)
Széles kárász (Carassius carassius)

A lápi póc a két szupermodellhez képest jelentéktelen halacska, igaz cserébe igen ritka és védett fajról van szó. A szegény póc igazi viktimológiai eset, a régi szép, mocsár- és halbő időkben disznókkal etették fel őket, vagy beszántották trágyának, aztán mire megszűnt a népirtás, eltűntek a mocsarak is, így hiába hagynák békén, alig maradt póc. Tény, hogy a pócsztori megható, de ne feledjék, ez nem szociális népszavazás.

Lápi póc (Umbra krameri)
Lápi póc (Umbra krameri)
Fotó: Nyíregyházi Főiskola, Természetvédelmi jegyzetek

Szóval menjenek, és ha van véleményük, szavazzanak bármelyik halra, de ne felejtsék, keszeg power!