Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Veszélyben a jetirák

2012.01.03. 12:40
Fekete füstölő
Fekete füstölő
Fotó: P. Rona/NOAA Photo Library

Az Indiai-óceán fekete füstölőként emlegetett víz alatti kürtőinek tanulmányozása közben brit kutatók emlékezetes felvételeket készítettek az ott élő különböző állatokról: a túlfűtött vízben egy sor olyan élőlényt találtak – köztük rákokat, csigákat és tengeri uborkákat – amelyek közül néhány nagy valószínűséggel eddig ismeretlen volt. A hidrotermális kürtőket először 1977-ben fedeztek fel. A tengerfenéki hasadékokból forró, ásványi anyagban dús víz áramlik, az ellenséges körülmények ellenére változatos élővilág található itt.

A Southamptoni Egyetem kutatói azért választották a délnyugat-indiai-óceáni hátságot célpontként, mert az kapcsolódik a közép-atlanti hátsághoz és a közép-indiai-óceáni hátsághoz, amelyek élővilága viszonylag ismert a kutatók előtt. Jon Copley, a kutatás vezetője úgy fogalmazott a BBC-nek, hogy a vizsgálati helyszín igazi útkereszteződés a világ kürtőinek élővilága szempontjából.

A fekete füstölők élővilágát egy távirányítású robottal mérték fel, majd azt összehasonlították a szomszédos hátságok állataival. Ahogy várták, mindkét szomszédos terület faunájával akadt hasonlóság, ugyanakkor meglepetésükre olyan fajokat is találtak, amelyeket az eddig kutatott hátságokról nem ismertek.

Varietas delectat

Ezek egyike egy jetirák: eddig mindössze két faját ismerte a tudomány a Csendes-óceánban, de azok egyikére sem hasonlít a mostani lelet, jóllehet ugyanaz az állattípus, hosszú, szőrös karokkal. Akadt néhány tengeri uborka is, amelyek szintén nem kerültek még elő az atlanti vagy indiai-óceáni kürtők környékéről, de a Csendes-óceánból már igen.

A kutatókat meglepte a biológiai sokféleség. A forró hasadékok környezetében gyakran csupán egyféle állat él, például a közép-atlanti hátságon a garnéla. Itt azonban három-négy állattípus is akadt ugyanabban a zónában. Felfedezéseik segítségével a kutatók többet tudhatnak meg arról, hogyan mozog az élet kürtőről kürtőre, azok élete ugyanis rövid, és ha az ottani élet nem lenne képes áttelepedni a legközelebbi rendszerre, kihalna.

A most feltárt élő kincsekért ugyanakkor aggódnak is a kutatók, mivel Kína engedélyt kapott a Nemzetközi Tengerfenék Hatóságtól, hogy felmérje a kürtőkben rejlő bányászati potenciált. A füstölők mindössze néhány futballpályányi területen helyezkednek el, és lehetséges, hogy egyes fajok kizárólag ott élnek.