Jenő
-3 °C
6 °C

Mégsem kell félnünk a német vulkántól

2012.01.04. 17:57

Keddi cikkünkben a németországi Laacher See környékén tapasztalható szeizmikus aktivitásról írtunk. Az eredetileg a Daily Mail által publikált anyagban arról olvashattunk, hogy a 13 ezer éve szunnyadó szupervulkán egy kitörés előjeleit mutatja, melynek során a szél akár ezer kilométeres távolságra is elfújhatja a vulkáni hamut. Mindez környezeti katasztrófát okozott volna egész Európában.

Azóta kiderült, hogy a Daily Mail értesülései több szempontból is támadhatók. A kaldera-tavak közé sorolható Laacher See víztükrén ugyan valóban megfigyelhetők a szén-dioxid buborékok, ezek azonban nem utalnak vulkánkitörésre. Bár a jelenség valóban magmatevékenységre utal, a bugyborékolás már évszázadok óta megfigyelhető a tó felszínén, így semmiképpen sem nevezhető egy hamarosan bekövetkező kitörés előjelének.

Dr. Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezetője jogosan kifogásolta a cikkben elhangzott állításokat és következtetéseket. Harangihoz hasonlóan a Wired szerzője, a Denison Egyetem geotudományokkal foglalkozó professzora is megjegyezte, hogy a Daily Mail inkriminált cikkében sehol sem nevesítik az említett szakértőket, és konkrét forrásokra sem hivatkoznak.

A Tűzhányó blogot is szerkesztő Harangi azt is megemlítette, hogy a szupervulkánoknak – a többi vulkánhoz hasonlóan – nincsenek pontos kitörési ciklusaik, így az a feltételezés is alaptalan, hogy a 13 ezer évvel ezelőtti kitörést hamarosan egy újabb követné. Harangi szerint, bár a térség vulkanológiailag potenciálisan aktív, katasztrofális kitörésre nem kell számítanunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?