Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Mégsem kell félnünk a német vulkántól

2012.01.04. 17:57

Keddi cikkünkben a németországi Laacher See környékén tapasztalható szeizmikus aktivitásról írtunk. Az eredetileg a Daily Mail által publikált anyagban arról olvashattunk, hogy a 13 ezer éve szunnyadó szupervulkán egy kitörés előjeleit mutatja, melynek során a szél akár ezer kilométeres távolságra is elfújhatja a vulkáni hamut. Mindez környezeti katasztrófát okozott volna egész Európában.

Azóta kiderült, hogy a Daily Mail értesülései több szempontból is támadhatók. A kaldera-tavak közé sorolható Laacher See víztükrén ugyan valóban megfigyelhetők a szén-dioxid buborékok, ezek azonban nem utalnak vulkánkitörésre. Bár a jelenség valóban magmatevékenységre utal, a bugyborékolás már évszázadok óta megfigyelhető a tó felszínén, így semmiképpen sem nevezhető egy hamarosan bekövetkező kitörés előjelének.

Dr. Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezetője jogosan kifogásolta a cikkben elhangzott állításokat és következtetéseket. Harangihoz hasonlóan a Wired szerzője, a Denison Egyetem geotudományokkal foglalkozó professzora is megjegyezte, hogy a Daily Mail inkriminált cikkében sehol sem nevesítik az említett szakértőket, és konkrét forrásokra sem hivatkoznak.

A Tűzhányó blogot is szerkesztő Harangi azt is megemlítette, hogy a szupervulkánoknak – a többi vulkánhoz hasonlóan – nincsenek pontos kitörési ciklusaik, így az a feltételezés is alaptalan, hogy a 13 ezer évvel ezelőtti kitörést hamarosan egy újabb követné. Harangi szerint, bár a térség vulkanológiailag potenciálisan aktív, katasztrofális kitörésre nem kell számítanunk.