Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Új halgyíkfajt fedeztek fel

2012.01.06. 16:04
A németországi Braunschweig természettudományi múzeumának kutatói két éven belül már harmadszorra fedeztek fel új őshüllőt: most a halgyíkok (ichthyoszauruszok) gyarapodtak egy új fajjal, sőt nemzetséggel.

Az ichthyoszauruszok a földtörténeti középkorban éltek a tengerekben. Végtagjaik evezőformájúak voltak, testük alakja a mai delfinekéhez hasonlított. Csőrszerűen megnyúlt szájukban apró, hegyes fogak ültek, amelyekkel halakra és tintahalakra vadásztak.

Az Acamptonectes densus névre keresztelt állat maradványait 2005 májusában ásták ki a Braunschweighoz közeli Cremlingenben – közölte a múzeum igazgatója, Ulrich Joger a Die Welt című német lap szerint. A csontváz mintegy 90 százalékát sikerült megmenteni, mindössze az uszonyokból hiányoznak darabok.

A német szakértők a leletet belga és brit kollégáikkal vizsgálták meg, majd végezetül két, a nagy-britanniai Speetonból származó másikkal együtt egy eddig ismeretlen fajként azonosították. Mivel az újonnan felfedezett fajok bejelentése szigorú nemzetközi szabályozás alá esik, a múzeum csak a héten ismertethette az új őshüllőt, a PLoS című folyóiratban publikált cikk megjelenésével egy időben.

A halgyíkleletek nem szokatlanok Németország északi részén. Legutóbb szeptemberben fedeztek fel a braunschweigi múzeum kutatói egy jól megőrződött csontvázat a városban. A legtöbb halgyíklelettől eltérően azonban a cremlingeni csontváz nem a 140 millió évvel ezelőtt véget érő késő jurából, hanem az azt követő kréta korból származik. A tudomány eddigi állása szerint az ichthyoszauruszok a jura végén kihaltak. A mostani felfedezés szerint tehát újra kell rajzolni a halgyíkok családfáját.

A lelet korát egy szerencsés véletlennek köszönhetően különösen könnyen meg lehetett határozni egy, a csontvázba zárt cápafog révén. A kréta korban az időszakra jellemző cápák éltek, amelyeket úgynevezett vezérkövületekként tartanak nyilván.