Pongrác
11 °C
27 °C

Az embrió növekedéséből megjósolható a vetélés

2012.01.09. 13:38

Az embrió korai növekedési üteme összefüggésben van a későbbi vetélési kockázattal - idézte a Nottinghami Egyetem munkatársainak megállapítását a BBC. A kutatók úgy találták, hogy a vetéléssel végződő egyszeres terhességek 78 százaléka a legkisebb embriók - az alsó 5 százalék - közül került ki.

A vizsgálatban - amelyben ultrahang segítségével mérték a lombikeljárással megfogant embriók méretét - 247 egyszeres és 264 iker embrió sorsát követték. Az adatokat elemzéésvel kiderült, hogy a terhesség első 12 hetében tapasztalt lassú növekedés összefüggött a későbbi vetélés kockázatával.

A normál ütemben növekedő embriók 98,1 százaléka megszületett, tehát nem történt vetélés, miközben az elvetélt egyszeres terhességek 78 százalékában a szokásosnál lassabb volt az embrió korai növekedési üteme. Az ikerterhességekre mindez nem vonatkozott, ott más körülmények is közrejátszottak a vetélésben, hiszen a vetélések csupán 28,6 százalékánál volt lassú a korai magzati növekedés.

Shyamaly Sur kutatásvezető úgy véli: megállapításaik segíthetnek abban, hogy előre azonosítsák a terhességeknél a vetélés kockázatát, méghozzá egy nagyon egyszerű módszerrel. A tanulmányt a Brit Termékenységi Társaság Leedsben megtartott éves konferenciáján ismertették a szakemberek.