Vendel
6 °C
19 °C

Szállnak a darvak Kardoskút felett

2012.01.09. 10:51

Soha nem tapasztalt létszámban telelnek át a darvak az Orosházához közeli kardoskúti Fehértó természetvédelmi területen. A napokban elvégzett számlálás alapján 25 ezer költöző madár telel az enyhe tél és a szántóföldeken található viszonylag sok táplálék miatt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájvédelmi területén - közölte Tirják László parkigazgató.

A darvak északon költenek, és a skandináv országokból vándorolnak Dél-Európa felé. Az utóbbi években egyre több vándorló madárfaj választja a déli országrész háborítatlan területét telelésre.

2004. november 19. Vonulnak a szürkedarvak a Körös-Maros Nemzeti Park kardoskúti területén
2004. november 19. Vonulnak a szürkedarvak a Körös-Maros Nemzeti Park kardoskúti területén
Fotó: Kovács Attila

A mostani számlálás azt bizonyítja, hogy kedvező időjárás esetén tömeges megjelenésükre is lehet számítani, ami ritka élményt nyújt a természet iránt érdeklődőknek és a szakmának. A nemzeti park mérései szerint ilyen létszámban még soha nem teleltek darvak a kardoskúti Fehértó védett részén - húzta alá az igazgató. A tó területe közel hetven hektár, ahol a természetvédelmi munkának köszönhetően sikerült visszaállítani a természetes élőhelyeket, az eredeti növényi és vízi környezetet.

Tirják László elmondása alapján felejthetetlen élményt nyújt a madarak csoportos repülése: nyolcvan-száz fős csoportban húznak el a tó felett hajnalban, amikor elhagyják szálláshelyüket, illetve napnyugtakor, amikor visszatérnek a tóra. A madarak 15-20 kilométeres körzetben szállnak le táplálkozni.  A tó nyugalma, a táj zavartalan csendje a vadliliket is Kardoskútra vonzotta. E különleges, szintén északon költő vadlibafajból jelenleg ötezer madár tartózkodik a területen.