Pandákat engedtek szabadon Szecsuánban

2012.01.12. 10:37
Hat, korábban fogságban tartott óriáspanda kapott részleges szabadságot a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban. A pandák ezután kedvükre élhetnek a kutatói terület bambuszerdejében.

A pandák vadonba történő visszaszoktatását segítő kutatóközpont ezzel megtette az első lépést ahhoz, hogy a különleges állatokat felkészítsék a még szabadabb világra, az ottani túlélésre. Feltételezések szerint ma ezerhatszáz óriáspanda élhet vadon, a fogságban tartott állatok számát pedig 300 körülire becsülik - ők pandarezervátumban vagy állatkertekben élnek.

A ritka, csak Kínában honos pandák kiválasztott példányait - köztük egy ikerpárt - 102 társukkal együtt korábban hosszabb ideig tartottak megfigyelés alatt. A kiválasztásnál arra is ügyeltek, hogy a pandák egészségesek és genetikailag alkalmasak legyenek az új körülményekhez való alkalmazkodásra. Fej Li-szung, a központ igazgatóhelyettese azt is elmondta, hogy a pandák még nem érték el a felnőttkort, így túlélőképességük erős, gyors fejlődésükre számítanak.

Egy csengdui panda - még a pandamentő kutatóközpont parkjában
Egy csengdui panda - még a pandamentő kutatóközpont parkjában
Fotó: Ed Jones

A hat állatot a Pandák völgyében engedték szabadon, ami a tartományi székhelytől, Csengtutól negyven kilométerre elhelyezkedő városhoz, Tucsingjanhoz tartozik. Az óriáspandákat túlélésre nevelő központ jelenleg is kialakítás alatt áll. A csengtui pandabázis az elmúlt 30 évben többször is próbálkozott a pandák természetes környezetbe visszaengedésével, de nemigen jártak sikerrel. A gondozóik által nevelt állatokat rendkívül nehéz öngondoskodásra szoktatni.

Öngondoskodásra nevelik őket

Az 1983 óta kiengedett tíz panda közül csupán ketten élnek még a vadonban. Hatot a radikális testsúlycsökkenésük miatt vittek vissza a bázisra, egyiküket holtan találták, vélhetően a társa is erre a sorsra jutott. A kutatók feltevése szerint azzal, hogy az állatokat csoportosan engedik szabadon, nagyobb lehet az esélyük az alkalmazkodásra és a túlélésre.

A vadonban nem lesz könnyű dolga
A vadonban nem lesz könnyű dolga
Fotó: Ed Jones

A szakemberek a jövőben több figyelmet fognak fordítani a pandák alkalmazkodóképességeinek fejlesztésére. Emiatt folyamatosan ritkítják az állatok kapcsolatát az emberekkel, és csökkentik a táplálkozásra fenntartott, mesterségesen kialakított területeket is. Az állatokat félnomád környezetbe helyezik, ahol bőségesen juthatnak bambuszhoz, de kevesebb lesz az emberi eredetű tárgy és építmény.  • Hírek
  • Árfolyam