Tízmilliós jutalom jár a valódi trikorderért

2012.01.13. 12:08
Tízmillió dollárral járó X-díj üti a markát annak, aki kifejleszti azt az eszközt, ami vezetékmentes kapcsolat és szakértői segítség nélkül képes tizenöt különböző betegség diagnosztizálására.

A lehetetlennek tűnő tudományos felfedezéseket támogató legújabb X-díj (X Prize) legújabb fordulóját csütörtökön hirdették meg a Las Vegasban zajló CES-en. A versenykiírás szerint a pályázóknak nagyjából a Star Trek című televíziós sci-fi sorozatból ismert legendás trikorder valóságban is működőképes változatát kell kifejleszteniük. A győztes kütyütől azt várják el, hogy a lehető legpontosabban diagnosztizáljon 15 különböző betegséget 30 páciensnél, és könnyen hordozható legyen, vagyis lehetőleg ne nyomjon többet 2,2 kilónál.

Átalakíthatja az orvostudományt

A kultikus tudományos-fantasztikus filmsorozatban először 1966-ban bukkant fel a a trikorder nevű szerkezet, amellyel az űrhajó orvosa diagnosztizálni tudott egy betegséget, pusztán a páciens átvilágításával. A szervezők reményei szerint a díj kiírásával talán elérhetik, hogy a 23. századi sci-fi 21. századi valósággá váljon. A díjat kiíró X Prize Alapítvány elnöke, Peter Diamandis kijelentette, hogy valószínűleg ő az egyetlen ember Las Vegasban, aki boldogan elveszítene 10 millió dollárt.

A BBC által megkérdezett szakértő elmondta, hogy már most is léteznek olyan berendezések, amelyek egy betegség kémiai jeleinek érzékelésével segítik a diagnózis felállítását. Szerinte az igazi nagy kihívás az, hogyan sűrítsék össze mindezeket a technológiákat egyetlen, trikorder méretű szerkentyűbe. Jeremy Nicholson, a londoni Imperial College sebészeti és onkológiai osztályának vezetője kétli, hogy egyhamar bárkinek is kifizetnék a díjat, mindazonáltal jó ötletnek tartja a kiírását, mert ösztönözheti az innovációt.

Már többször kifizették

Peter Diamandis, az alapítvány elnöke is úgy véli, hogy a díjnak már a puszta léte is átalakíthatja az egészségügyet, egy egész új iparág fejlődését indíthatja el. Szerinte a Star Trekből ismert kütyü talán a jövő egészségügyét vetítette előre, amelyben a vizsgálatokhoz használt készülékek vezeték nélküliek, hordozhatók, nem kell őket beszúrni a betegbe, talán digitális képalkotást használnak vagy a helyszínen elemzik a páciens DNS-ét annak kimutatására, hogy nem allergiás-e az éppen elfogyasztott élelemre.

Gyerekjáték már készült belőle annó
Gyerekjáték már készült belőle annó

Az X Prize-zal látszólag lehetetlennek tűnő technikai kihívásokat díjaznak, ám a valóságban új technológiák, új iparágak elindítását ösztönzik. Ezt jól mutatja, hogy már több esetben is kénytelenek voltak kifizetni a megígért jutalmat. 1994-ben például többször használatos magánfinanszírozású űrjárműre hirdettek pályázatot, amelyet 2004-ben nyert meg a SpaceShipOne építője. A fejlesztés eredményeként már több cég is turisztikai célú űrutazások indítását tervezi. Egy másik alkalommal olyan autót kellett kifejleszteni, amelynek 100 mérföld (160 kilométer) megtételéhez nincs szüksége egy gallonnál (3,78 liter) több üzemanyagra.  • Hírek
  • Bankszámla