16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Óegyiptomi énekesnő sírját tárták fel

2012.01.16. 15:41

Háromezer éve élt templomi énekesnő sírját tárták fel egyiptomi és svájci régészek a Királyok Völgyében. A sírt véletlenül fedezte fel a Bázeli Egyetem Elena Pauline-Grothe és Susanne Bickel vezette expedíció, amely Felső-Egyiptomban, Luxor mellett folytat feltárásokat. Ez a 64. temetkezés, amelyet a Királyok Völgyében találtak.

A felirat szerint a sírban XXII. dinasztia (Kr.e. 945-712) idején élt Nehmész Basztet, Ámon Ré főpapjának lánya alussza örök álmát. Neve tanúsága szerint az énekesnő a macskaként ábrázolt Basztet védelme alatt állt, akit az óegyiptomiak a szerelem, a vidámság és a zene istennőjeként tiszteltek.

A leletek alapján a régészek úgy vélik, hogy az elhunyt a Karnaki Templomban énekelt. A sírban talált tárgyak tanúsága szerint a temetkezés nem a templomi énekesnőnek készült, hanem négyszáz évvel korábban. Eredeti tulajdonosa azonban nem ismert.

Manszúr Boraik, az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács vezető tisztségviselője igen fontosnak nevezte a leletet, a sír ugyanis azt bizonyítja, hogy a korábbi feltételezésekkel szemben nem csak az uralkodócsaládok tagjai leltek végső nyughelyre a Királyok Völgyében.

Nehmész Basztet halálának idején Egyiptomot líbiai fáraók irányították, ám a Thébában működő főpapok függetlenek voltak. Tisztségük lehetővé tette nekik és családtagjaiknak, hogy a királyi nekropoliszban temetkezzenek. A héten felnyitják a sírt, ekkor nagy valószínűséggel megtalálják majd benne Nehmész Basztet múmiáját, az arcát fedő aranyozott maszkkal együtt.  • Hírek
  • Hírek