Valér
1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

A neandervölgyiek egyszerűen feloldódtak

2012.01.17. 10:26

Az emberi populációk kulturális és biológiai evolúcióját a legutóbbi jégkorszak idején vizsgáló számítógépes modellek új támpontokat adtak arról, hogy miért halt ki a neandervölgyi ember. Az Arizonai Állami Egyetem, valamint a Coloradói Egyetem antropológusai kutatásaikról a Human Ecology című folyóiratban számoltak be.

„Ahhoz, hogy jobban megérthessük a humán ökológiát, és különösen azt, hogy miként fejlődtek a vadászó-gyűjtögető népesség különböző populációi a késő pleisztocén időszakában (128 ezer és 11,5 ezer évvel ezelőtti periódusban) Eurázsia nyugati részén, három evolúciós rendszert vizsgáltunk: a biológiait, a kulturálist és a környezetit" – hangsúlyozta Michael Barton, az Arizonai Állami Egyetem antropológusa, a számítógépes modellezés régészeti alkalmazásának szakértője.

A multidiszciplináris kutatócsoport régészeti leletek alapján igyekezett feltérképezni, hogy az éghajlatváltozás hatására miként változott a különböző emberi populációk viselkedése több mint százezer év leforgása alatt. A vizsgálatok kimutatták, hogy az egyre hidegebbé váló klíma hatására a vadászó-gyűjtögető közösségeknek, beleértve a neandervölgyi embert és a Homo sapiens elődei egyre nagyobb területeken kerestek élelmet – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A nagyobb mobilitás gyakoribb találkozást és kereszteződést eredményezett a Homo sapiens és a Homo neanderthalensis között. „Sokáig azt feltételezték, hogy a neandervölgyi ember képtelen volt alkalmazkodni és alulmaradt a fejlettebb modern emberrel szemben a forrásokért vívott versengésben. Vizsgálataink arra engednek következtetni, hogy a neandervölgyi ember sokkal mobilabb, rugalmasabb és ötletesebb volt, mint eddig hittük. Bebizonyosodott az is, hogy állták az éghajlatváltozás csapásait, és amikor találkoztak a sokkal nagyobb lélekszámú modern emberrel, ismét csak alkalmazkodtak" – emelte ki Julien Riel-Salvatore antropológus, a Coloradói Egyetem docense, hozzátéve, hogy a Homo sapiens lehetséges társként tekintet a neandervölgyi emberre. Így az idők folyamán a Homo neanderthalensis egyszerűen feloldódott a sokkal nagyobb lélekszámú Homo sapiens népességében.