Salamon
-1 °C
13 °C

Újra felfedezték Darwin fosszíliáit

2012.01.17. 17:36
Charles Darwin angol természettudós, az evolúciós elmélet kidolgozója és munkatársai által gyűjtött, majd másfél évszázadra elfeledett növényi fosszíliákat fedeztek fel a brit geológiai szolgálat raktárában.

Az újrafelfedezés Howard Falcon-Lange, a Londoni Egyetem paleontológusa nevéhez fűződik, aki felfigyelt néhány, „nem regisztrált növényi fosszíliák" felirattal ellátott fiókra, majd megtalálta bennük az első, C. Darwin címkével ellátott tárgylemezt.

Falcon-Lang összesen 314 tárgylemezt talált olyan fa- és növényi mintákkal, amelyeket Darwin és közeli munkatársai, köztük John Hooker botanikus gyűjtött. A minták között olyanok is vannak, amelyeket a természettudós 1834-ben, a Beagle fedélzetén megtett világkörüli útja során vett magához.

A leleteket vékony, átlátszó tárgylemez és fedőlemez közé helyezték a további mikroszkópos vizsgálatok céljára. A legnagyobb tárgylemezek hossza eléri a 15 centimétert. „Rengeteg olyan növényi fosszília került elő, amelyek létéről fogalmunk sem volt" – hangsúlyozta Falcon-Lange, aki a legbizarrabb leletnek a Prototaxites óriásgomba 400 millió éves fosszilizálódott maradványait nevezte.

A Londoni Egyetem szerint a minták azért vesztek el, mert Hookernek, akinek rendszereznie és nyilvántartásba kellett volna vennie a gyűjteményt, nem sikerült elvégeznie a feladatot, mielőtt 1846-ban himalájai expedícióra indult. Falcon-Lange feltételezése szerint a gyűjtemény azért merülhetett feledésbe, mivel 1846-ban Darwin még kevéssé volt ismert, így a kollekció nem részesült kellő figyelemben a kurátorok részéről.