A fojtással ölő kígyók figyelik a pulzust

2012.01.18. 10:41

A fojtással ölő kígyók addig szorítják áldozatukat, amíg érzik annak pulzusát – állapították meg amerikai kutatók. Scott Boback és a Carlisle-ban lévő Dickinson College munkatársai összesen tizenhat, 1-1,5 méteres közönséges óriáskígyót etettek speciálisan preparált patkányokkal. A tetemekbe tömlővel ellátott és vízzel töltött hólyagokat ültettek. A tömlőn keresztül mérhették a kígyó által kifejtett nyomást, az egyik hólyagba pedig elektromos pulzuspumpát helyeztek, amellyel percenként 195 szívdobbanást szimuláltak.

A kísérletben kiderült, hogy a kígyók a dobogó szívű patkányokat mintegy húsz percen át fojtogatták, kétszer annyi ideig, mint a pulzus nélkülieket. Az áldozatra kifejtett nyomás is kétszer olyan erős volt az első esetben. Az óriáskígyók csak akkor engedték el a patkányt, ha már leállt a pumpa. Még azok az állatok is így öltek, amelyek korábban nem táplálkoztak még élő patkánnyal. Ez arra utal, hogy veleszületett viselkedésmintáról van szó – állapították meg a kutatók a Biology Letters című lapban megjelent tanulmányukban.

A fojtás meglehetősen energiaigényes módja a zsákmányszerzésnek, ezért érthető, ha az állatok megállapítják, mekkora nyomásra van szükség az áldozat megöléséhez. A szakértők eddig nem tudták, hogyan állapítják meg a kígyók, mikor halt meg áldozatuk. Egyszerűbb megoldás lehet a mozgások gyengülésének megfigyelése. A szívdobogás figyelése valószínűleg a melegvérű állatok elejtésének kialakulásával fejlődött ki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport