Nem árt a szex a szívbetegeknek

2012.01.20. 13:45

Az Amerikai Szívtársaság (AHA) szakemberei a Circulation című orvosi folyóirat online kiadásában csütörtökön tették közzé megállapításaikat, amelyek szerint igen kis mértékben növeli csak a szex a szívroham vagy a hirtelen szívhalál kockázatát mind a szívbetegek, mind a szívbetegségben nem szenvedők körében.

Mint Glenn Levine, a jelentés vezető szerzője, a houstoni Baylor Orvosi Egyetem munkatársa elmondta, számos szívbeteg páciens nem fontolgatja, hogy felmenjen-e egy lépcsőn, miközben sokan aggódnak amiatt, hogy a szexuális tevékenység egy újabb szívrohamot válthat ki náluk.

A jelentés szerint a szex témájáról minden kezelőorvosnak beszélnie kellene szívrohamon átesett pácienseivel, mégis kevesen teszik ezt meg, mert kényelmetlennek érzik a témát. A most kiadott iránymutató ezt az űrt kívánja betölteni. A tanácsok kiterjednek például arra, hogy az elszenvedett szívrohamot követően mikortól veszélytelen a szexuális aktivitás. A kutatási adatok elemzése után úgy vélik az AHA szakemberei, hogy egy enyhébb infarktus után, amint pár lépcsősort viszonylag kényelmesen meg tud tenni valaki, nyugodtan szeretkezhet is.

Fiatal nővel, szokatlan pózban nő a kockázat

Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az átlagosnál nagyobb szívkockázatnak vannak kitéve azok a férfiak, akik házasságon kívüli kapcsolatban, sokszor fiatalabb nővel, szokatlan pózokat kipróbálva kezdik újra a szexet. Ezek a körülmények ugyanis növelik a stresszhatást, ezzel a hirtelen szívhalál kockázatát. A tanulmány szerint a Viagra és más, merevedési zavarokra adott szerek általánosságban veszélytelenek azokra a férfiakra, akiknek szívbetegsége stabil fázisban van.

A szexuális tevékenység az összes szívroham 1 százalékáért felelős. A szívrohamot elszenvedett emberek körében annak kockázata, hogy újabb szívrohamot szenvednek el, vagy hirtelen szívhalál éri őket, körülbelül óránként 1 százezrelék, a szexuális aktivitás ezt 2-3 százezrelékre emeli.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport