Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Rengeteg dinoszaurusz-lábnyomot találtak

2012.01.20. 09:42

Dinoszauruszok vonulási útját tárták fel amerikai paleontológusok Colorado államban. Az őshüllők 98 millió évvel ezelőtt éltek a területen. A felfedezésről a Cretaceous Research című folyóirat februári számában jelenik meg tanulmány. „Az út Colorado észak-keleti részén, Boulder mellett kezdődik, és keletre, Új-Mexikó középső részén, Tucumcari mellett fejeződik be" – magyarázta Martin Lockley, a tanulmány társszerzője.

A krétakorban ez a terület tengerparti síkság volt. Az útvonal a Niobrara-tenger, akkor az észak-amerikai kontinenst kettéosztó beltenger mellett húzódott, a környezet a jelenkori Mexikói-öböl térségére emlékeztetett. A kutatók 350 fosszilizálódott lábnyomot fedeztek fel, amelyeket többféle dinoszauruszfaj egyedei, valamint krokodilok és pteroszauruszok, azaz szárnyas gyíkok hagytak hátra. A korábban a térségben felfedezett lábnyomokkal együtt számuk meghaladja az ezret.

Az Ornithopoda (madárlábúak) alrendjébe tartozó növényevő dinoszauruszok, nagy valószínűséggel az Iguanodonokhoz hasonlatos, nagytestű őshüllők használták az utat. Jellegzetességük a nagy, hegyes hüvelykujjtüske volt, amelyet feltehetően a ragadozók elleni védekezésre és az élelem összegyűjtésére használtak.

104Ornithopoda
Fotó: University of Maryland

Megfordultak itt a 9 méteres ankiloszauruszok, valamint a struccokra emlékeztető Ornithosauria (madárutánzó gyíkok) képviselői, de találtak négyméteres krokodiltól származó lábnyomokat is.
A különböző vízátfolyások, a vizes környezet kedvezett a krokodiloknak, így a dinoszauruszok igencsak szaporázhatták lépteiket. Az állatok vélhetően korcsoportokba tömörülve vándoroltak, új élelemforrások után kutattak. Az útvonal déli részén több volt a fiatal és fiatal felnőtt állatoktól származó lábnyom. Az ifjaktól származó lábnyomok aránya élesen csökken az útvonal közepén, és gyakorlatilag eltűnik északon.  • Bérelnék
  • Hírek