Kész a retinabetegségek sejtatlasza

2012.01.24. 09:23

Összesen kétszáz génmutáció ismert, amelyek látáskárosodáshoz vagy vaksághoz vezethetnek. Bázeli kutatók összeállítottak egy olyan térképet, amely megmutatja, a retina mely sejtjeiben okoznak gondot az egyes károsodott gének.

A géntérkép megkönnyíti a betegségek mechanizmusának vizsgálatát, egyben a terápiás megoldások új lehetőségét nyitja meg - közölte a bázeli Friedrich Miescher Intézet. Roska Botond neurobiológus és csapata a Nature Neuroscience című tudományos magazinban mutatta be eredményeit.

A kutatók a mutációt szenvedett gének aktivitását vizsgálták. A gének ugyanis a test nem minden sejtjében aktívak azonos módon. A megfelelő terápia érdekében a tudósoknak nemcsak magát a mutációt, hanem azt is ismerniük kell, hol okoznak bajt. Roska és kollégái minden retinabetegségekkel összefüggésben lévő gén aktivitását megfigyelték és egy tisztán definiálható sejttípusba sorolták. Ezzel sikerült csökkenteni a betegségmechanizmusok keresésének folyamatát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla