Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Itt a hideg, itt a szén-monoxid

2012.02.05. 00:47

Szombaton több mint egy tucat szén-monoxid-mérgezéshez riasztották mentőket, több esetben már életmentő beavatkozásokra volt szükség. Lajosmizsén két idős, eszméletlen embert mentettek ki a rendőrök egy tanyáról, ahol a házban egy kémény nélkül működő gázkályhát is találtak.

A nagy hidegben sokan begyújtanak, de a sokszor ellenőrizetlen vagy rosszul bekötött kályhákból és kazánokból szén-monoxid szivároghat, és a zárt térben alattomosan ölhet. A híres francia író, Émile Zola is úgy halt meg, hogy párizsi lakásában egy hideg éjszakán begyújtott egy rosszul működő kályhába.

Szédít, majd öl

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél valamivel könnyebb gáz. Szénvegyületek tökéletlen égése során képződik, főleg tüzelőberendezésekben és belsőégésű motorokban (az amerikai filmekben látott, kipufogófüsttel elkövetett öngyilkosság gyakorlatilag szén-monoxid-mérgezés). Kémiai képlete CO, molekuláiban egy szénatom kötődik kovalens kötéssel egy oxigénatomhoz.

A szén-monoxid könnyen lép reakcióba fémekkel, amikkel úgynevezett komplexet képez. E tulajdonsága miatt rendkívül mérgező: a vér hemoglobinjában található vasatomokkal is komplexet, szén-monoxid-hemoglobint alkot (sokkal erősebben kötődik a vörösvértest oxigént szállító részéhez, mint az oxigén). Ezzel a szervezet oxigénellátását akadályozza és a sejtek oxigénhiányos állapotát okozza.

Az igen enyhe szén-monoxid-mérgezést könnyű összekeverhető az influenzával, mert hasonlóak a tünetei: fejfájás, szédülés, hányinger. Nagyobb dózisnál a szédülés álmosságba fordul, tudatzavar és ájulás is felléphet. A gáz már kis koncentrációban is veszélyes, mint azt az alábbi táblázat mutatja:

  CO-koncentráció a légtérben (térfogatszázalék)   Emberi szervezetre kifejtett hatás
 0,003  a nyolcórás, egészségkárosodás nélküli tartózkodás határértéke
 0,02  2-3 óra után fejfájás, szédülés
 0,04   1-2 óra után fejfájás, 3 óra után már akár életveszély
 0,08  45 perc után fejfájás és rosszullét, 2-3 órán belül halál
 0,16   20 perc után ájulás, 1 órán belül halál
 0,32   5-10 perc után ájulás, 20-30 percen belül halál
 0,64   1-2 perc után ájulás, 10-15 perc után halál
 1,28  1-3 percen belül beáll a halál

Ha zárt térben tüzel egy rosszul üzemelő kályha, a megszökő szén-monoxid akár percenként 0,005-0,01 térfogatszázalékkal is növelheti a gáz koncentrációját.

Egy kamra az országra

A szén-monoxid gyorsan felhalmozódik a szervezetben, különösen a gyerekek testében. Az erősebb szén-monoxid-mérgezések túlélői az oxigénhiány miatt nem ritkán agykárosodást is szenvednek, aminek változatos tünetei lehetnek a bénulástól a látászavarokig.

A szén-monoxid-mérgezés legjobb ellenszere a megelőzés. Már tízezer forint körüli áron lehet kapni a szén-monoxid-szintet figyelő riasztókat, ilyet mindenképpen érdemes felszereltetni olyan lakásban, ahol kályha vagy kazán van. A kéményt, a kályhát és a cirkót rendszeresen ellenőriztetni kell, szakértő nélkül pedig nem szabad módosítani vagy átkötni őket.

Ha mégis megtörtént a baj, a szén-monoxid ellenszere az oxigén, ezért a mérgezéses eseteket oxigénnel kezelik. A szén-monoxid és vörösvértestek által alkotott komplexek felezési ideje normál levegőn hat óra. Zárt oxigénmaszkban mindez egy órára redukálódik, és ha a beteg hiperbarikus kamrában, 2,5 atmoszféra nyomáson kapja az oxigént, a felezési idő húsz percre csökken. Egyetlen ilyen kamra működik Magyarországon az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, de az OEP nem finanszírozza a kamrával történőt kezelést. OEP által finanszírozott hiperbarikus oxigénkamra jelenleg nincs Magyarországon.