Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kocsiban szívják a dohányfüstöt a tinik

2012.02.06. 10:22

Minden ötödik amerikai diák az iskolába autózva mások cigarettafüstjét szívja zárt térben, így passzív dohányossá válik – figyelmeztet friss jelentésében az amerikai járványügyi hatóság, a CDC. A Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában hétfőn közzétett tanulmány az első, amely arra vállalkozott, hogy országos szinten becslést adjon az ilyen jellegű passzív dohányzás mértékére.

A felmérésbe reprezentatív mintavétellel 6-12. évfolyamos (11-18 éves) diákokat vontak be. Az eredmény szerint 2009-ben az érintett korosztály 22 százaléka volt kitéve rendszeresen mások dohányfüstjének, miközben az iskolába vagy onnan hazautazott személyautóban.

Brian King kutatásvezető, a CDC munkatársa emlékeztetett arra, hogy 2000-ben ez a ráta még 40 százalék volt, így egy évtized alatt jelentősnek mondható a javulás, ám még a mostani arány is igen magas. A passzív dohányzás visszaszorításáért küzdő szakértők úgy vélik, hogy az autó zárt terében passzívan beszívott dohányfüst potenciálisan nagyobb veszélyt jelenthet, mint a bárokban előforduló cigarettafüst.