Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Rákgyógyszer gyógyíthatja az Alzheimert

2012.02.10. 12:03

Jelentős sikert értek el az Alzheimer-kór visszafordításában egy széleskörűen elérhető rákgyógyszerrel egérkísérletekben amerikai kutatók. Ezzel valószínűleg áttörés érhető el a ma még gyógyíthatatlan demenciában szenvedőknél is. A Science tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmány szerint bexaroten nevű szerrel kezelt egerek rövid idő elteltével okosabbak lettek, agyukban pedig már órák alatt csökkeni kezdett az Alzheimer-kórt okozó kirakódott fehérjeplakkok mennyisége.

„Megdöbbentünk és elámultunk. Ehhez hasonló eset még soha nem történt" – idézte fel Gary Landreth kutatásvezető, az ohiói Case Western Reverse orvosi egyetem munkatársa.
A szer növeli egy fehérje, az apolipoproteinE (ApoE) szintjét, amely segít a kirakódott amiloid-plakkok eltakarításában.

„Fiatalon és egészségesen valamennyien meg tudunk szabadulni ezektől a lerakódásoktól, képesek vagyunk lebontani és bedarálni apró darabkákra, majd eltakarítani" – magyarázta Landreth. Sokaknál idősebb korban is jól működik ez az agyi takarító funkció, ám vannak olyanok, akiknél nem. Ilyenkor jelentkezik az időskori szellemi leépülés, demencia.

Hat órával azután, hogy az egereknek beadták a szert, amely a retinoid-X receptor (RXR) működését serkenti a májban, mely azután az ApoE termelését ösztönzi, az oldható amiloid szintje 25 százalékkal csökkent, később pedig 75 százalékos visszaesést is elért. A hatás három napon át tartott.

Röviddel a szer alkalmazása után jobban teljesítettek az egerek a teszteken. Kiderült, hogy újra emlékeztek bizonyos dolgokra, barátságosabbak voltak, és újra érzékelték az illatokat. Utóbbi érzékelés ugyanis gyakran elveszik az Alzheimer-kóros betegeknél. 72 órával a kezelést követően már fészket is kezdtek maguknak építeni, amely tevékenységet az Alzheimer-kór miatt szintén elfelejtették korábban. „Nem annyira nagyszerű fészkek, de mégiscsak fészkek" – tette hozzá Landreth.

A humán klinikai kipróbálás megtervezése már folyamatban van, a következő években kerülhet rá sor. a bexarotent egyébként az úgynevezett kután T-sejtes limfóma kezelésére hozták forgalomba. Az immunrendszernek ez a ritkán előforduló rákja a bőrben és a májban jelenik meg.