Magyarországon nem forgalmazták a vitatott étvágycsökkentőt

2012.02.13. 14:13

Múlt héten egy tanulmány bebizonyította, hogy legalább 1300 ember haláláért felelős egy régóta forgalmazott gyógyszer, a Mediator. A gyógyszert 1976-ban hozták forgalomba Franciaországban, terápiás hatékonyságát szigorú metodológián alapuló kontrolált vizsgálatok bizonyították.

A Servier soha nem törzskönyveztette és soha nem forgalmazta Magyarországon a Mediator nevű készítményét – sem a hatóanyagát –, így az eset semmilyen módon nem érinti a magyar betegeket – reagált a cég sajtóközleményben a tanulmányra. A mellékhatások tekintetében az AFSSAPS (Francia Egészségügyi Hatóság) felügyelete alatt álló regionális gyógyszerbiztonsági központok és a gyógyszergyártó saját gyógyszerbiztonsági osztálya is folyamatosan figyelemmel kísérte a készítményt.

A cég szerint 2009 elejéig korlátozott számú szívbillentyű-elváltozást állapítottak meg Mediator gyógyszerrel kezelt betegeknél (12 esetben), amelyet jeleztek, és amelyekhez nem köthető egyetlen haláleset sem. A 2009-ben kapott adatok nyomán 2009 novemberében az egészségügyi hatóságok a Mediator kivonása mellett döntöttek.

A szívbillentyű-betegség elterjedt megbetegedés az általános populációban, melynek számos ismert oka lehet, például, degeneratív, reumás, gyulladásos, veleszületett, iszkémiás eredet. Ehhez olyan kockázati tényezők is hozzáadódhatnak, mint a dohányzás, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, melyek hozzájárulnak a szívbillentyű-betegségek megjelenéséhez.

A Servier úgy véli, a médiában a halálesetekkel kapcsolatban megjelent adatok nagyon távol állnak a gyógyszer gyógyszerbiztonsági tesztelésekor megállapítottaktól, ugyanis ezek a számok a jövőbeni adatok becslései.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport