Új laboratóriumi centrifuga a koraszülötteknek

2012.02.13. 16:51 Módosítva: 2012.02.13. 16:56

Évente mintegy háromezer újszülött és koraszülött vérvizsgálata válik biztonságosabbá az új laboratóriumi centrifuga segítségével a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív és Újszülött Osztályán.

A koraszülötteknek akár naponta többször is szükségük van vérvizsgálatra. A Peugeot által felajánlott új laboratóriumi eszköz segíti az intenzív ellátást, a többféle centrifugafej alkalmas a különböző módon levett vérminták lepörgetésére, így kis vérmennyiségből lehet a koraszülöttek vérkémiai paramétereit meghatározni. Az  egymillió forint értékű készülék segítségével a klinika egyszerűbben és biztonságosabban tudja elvégezni ezeket a méréseket – olvasható a www.mediasarok.sote.hu oldalon.

A klinikán korábban egy 1968-ban gyártott centrifugát használtak, amely már többszörösen túlszolgálta az életidejét és javíthatatlanná vált. A klinikán nem működik házi laboratórium, így az ágy melletti vércsoportvizsgálathoz, a transzfúzió végzéséhez és a bilirubin vizsgálatához is nélkülözhetetlen ez a készülék.

A II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív és Újszülött Osztályán 2011-ben több mint 3400 újszülöttet és 880 koraszülöttet láttak el, ami csaknem kétszerese volt a hat évvel korábbinak. Az itt ápolt gyermekek között egyre magasabb számban fordulnak elő igen kis súlyú, 1000 gramm alatti koraszülöttek, az elmúlt évek legkisebb gyermeke 360 grammal jött világra.  • Hírek
  • Bankszámla