Zsolt
2 °C
18 °C

Több tízezer kilométert repül egy parányi madár

2012.02.15. 13:56

Mindössze 25 grammos tömege ellenére a hantmadár az egyik legtöbbet utazó madár: német kutatók szerint évente 30 ezer kilométert tesz meg. Az eredmény meglepte a szakembereket, hiszen a madár ráadásul többnyire teljesen egyedül teszi meg a hosszú utat Észak-Amerikából Afrikába, nem csapatban, mint például a ludak – magyarázta Heiko Schmaljohann, a kutatást végző Wilhelmshaveni Madárkutató Intézet biológusa a Die Weltnek.

24f-Steinskvett-Oenanthe oenanthe-1309 2003
Fotó: folk.ntnu.no

Az intézet kutatói Alaszkában és Kanada keleti részén parányi adatrögzítőket szereltek fel néhány hantmadárra (Oenanthe oenanthe), amelyek hónapokon át nyomon követték az állatok éjjeli repülését. A kapott adatok szerint azok órákon át képesek 50 kilométer per órás sebességgel haladni, és széliránytól függően egyetlen éjszaka alatt akár 450 kilométert is megtenni – írják a biológusok a Biology Letters című folyóiratban.

Az Alaszkában költő hantmadarak Oroszország északi részén, Ázsián és a Kaszpi-tengeren át jutnak el az Arab-félszigetre, ahol telelőhelyeik találhatóak. A Kanada keleti részéről induló példányok Grönlandot, majd az Atlanti-óceánt szelték át, hogy a Brit-szigeteket érintve eljussanak Afrika nyugati részére. A kutatóknak első ízben sikerült dokumentálniuk a faj Észak-Amerikából Afrikába vezető útját.

A madarak hátára rögzített, GPS-funkciók nélküli miniatűr adatrögzítő a napfelkeltét és a naplementét rögzítette repülés közben. A dél és az éjfél időpontjából a földrajzi hosszúságra, a sötét és világos napszakok hosszából pedig a földrajzi szélességre lehetett következtetni, és kiszámolni a madár adott helyzetét. Az értékeléshez a hantmadarakat újra be kellett fogni – az útnak indított 46 készülékből mindössze négyet sikerült begyűjteni.

A madárvilág abszolút költözési rekordere egyébként a sarki csér. Ez az állat is magányosan repül, az Északi-sarkról a Déli-sarkra és vissza, körülbelül 70 ezer kilométert tesz meg így.