Róbert
16 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Zsírsejtekkel kezelhetik a szívinfarktust

2012.02.15. 12:56

Kedvező hatású és jelentősen javítja a beteg szív állapotát a zsírszövetből kiszívott speciális sejtek beadása infarktusos beteg koszorúerébe – mutatták ki holland kutatók. Jaco H. Houtgraaf és munkatársai az infarktus ma optimálisnak tartott korszerű ellátása után kilenc betegnek fecskendeztek be zsírsejteket a koszorúérbe. A zsírsejteket minden beteg köldök körüli zsírpárnájából szívták le.

A friss, regenerációra alkalmas zsírsejtből mintegy húszmillió sejtet juttattak be a szívbe. Saját sejtek lévén a kilökődés veszélye – amely a szervátültetés esetén nehezen kezelhető – ebben az esetben nem jelentett gondot. Részletes tájékoztatás után, véletlenszerű kiválasztást követően négy hasonló betegnek zsírsejteket nem tartalmazó placebo oldatot adtak be.

Fél év múlva a saját zsírsejtekkel kezelt betegek szívének teljesítménye statisztikailag is értékelhető mértékben növekedett. A legfeltűnőbb változás az volt, hogy az infarktus utáni heg mérete felére csökkent. Ez a kedvező eredmény tökéletesen egybevág a korábbi kísérleti adatokkal, amelyek szerint a szívizom regenerációját a zsírsejtek fokozzák, és az immunrendszer működését is jó irányba módosítják.

A holland munkacsoport már elindította a kiterjesztett vizsgálatot, amelyben több kutatóközpont vesz részt, azonos feltételek szerint kezelve a betegeket. Az újabb tanulmány során két zsírsejtadagot alkalmaznak – közölte az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóirata, a JACC.