Tizenöt perces újszülött kapott pacemakert

2012.02.16. 14:08

Egy 15 perce világra jött újszülött lett a valaha volt legkisebb páciens, akinek szívritmus-szabályozó pacemakert ültettek mellkasába – jelentette be az amerikai Stanford Egyetem. Az egyetem Lucile Packard Gyerekkórházának orvosai azért döntöttek a pacemaker beültetése mellett, mert úgy vélték, hogy a rendes időnél kilenc héttel korábban született Jaya Maharaj csupán néhány óráig maradhatna életben, ha nem végeznék el a beavatkozást. Jaya szívéről a diagnózis már akkor elkészült, amikor a magzat az anyaméhen belül volt. Az újszülötteknél szokásos 120-150-es percenkénti dobbanás helyett Jaya pulzusa mindössze 45 volt, amikor megszületett.

Az operációt elvégző orvos, Katsuhida Maeda szerint a baba megmentésének egyetlen módja az azonnali pacemaker-beültetés volt. A sebésznek biztos kézre volt szüksége ahhoz, hogy a ritmusszabályozó eszköz vezetékeit az újszülött diónyi szívéhez köthesse.

Az anya immunrendszere rosszul reagált a terhességre

A szülők – a 26 éves Leanne Maharaj és a 31 éves Kamneel Maharaj – egy terhességi rutinvizsgálaton tudták meg, hogy lányuknak veleszületett szívbetegsége van. A rendellenes szívverés oka az volt, hogy az anya immunrendszere megtámadja a szívritmust szabályozó idegszálakat. Az orvosok a 31. terhességi hét végéig vártak a szüléssel, és az 1580 grammos Jaya komplikációk nélkül jött világra. Az eseményre egy húszfős csoport is felkészült, hogy azonnal elvégezhessék az életmentő operációt.

Mivel a baba szíve nagyon lassan vert, Maeda úgy döntött, felnyitja a kislány mellkasát, hogy elvégezhesse a beavatkozást. Ilyenkor bevett szokás, hogy az első műtét során a sebész csak a mellkason kívül rögzíti a pacemakert, és a beteg csak egy későbbi beavatkozás során kapja meg a végleges ritmusszabályozó eszközt. Maeda azért döntött a jóval bonyolultabb eljárás mellett, hogy a kislánynak ne kelljen egy második műtétet is elszenvednie a közeljövőben.

A műtét körülbelül egy órán át tartott; a beépített pacemaker a várakozások szerint Jaya 10 éves koráig kitarthat. A kislány ma már csaknem háromhónapos, tömege 3600 gramm, és szépen gyarapszik.  • Hírek
  • Bankszámla