Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Egyen űrételt négy hónapig!

2012.02.22. 15:03

A NASA önkénteseket keres, akiknek négy hónapig az asztronauták által fogyasztott ételen kell élniük. A kísérlet lényege, hogy javítsanak az ételek minőségén, hiszen az űrhajósok hosszú ideig azokon fognak élni egy jövőbeni Mars-utazás alatt.

Az önkéntesek instant és tartósított ételeket kóstolnak majd, a tudósok pedig lejegyzik a reakcióikat. A cél, hogy megtudják, melyek azok az ételek, amit folyamatosan szeretnek enni az emberek, hogyan reagálnak a tipikus NASA-ételekre, mint a liszt, cukor és szárított hús.

Vacsora a Nemzetközi Űrállomáson 2001-ben.
Vacsora a Nemzetközi Űrállomáson 2001-ben.
Fotó: Nasa Photo /

A Cornell Egyetem és a Hawaii-Manoa Egyetem hat önkéntest keres, akiknek a fentieken kívül űrruhában kell eltölteniük 120 napot Hawaiin egy lávafolyam mellett. Nem mennek az űrbe, de ez alatt az idő alatt olyan körülményeket teremtenek nekik, mintha a Marson lennének.

A jelentkezőknek mérnöki, biológiai, matematikai vagy számítástechnikai felsőfokú végzettséggel kell rendelkezniük, és szakmai tapasztalatra is szükség van. Nem jelentkezhetnek dohányzók, és akik nem beszélnek angolul. A kísérlet előtt mindenkinek el kell végeznie egy tréninget, a program végén pedig ötezer dollárt kapnak a munkáért.