A babák ízlése már az anyaméhben kialakul

2012.02.23. 14:09

Francia kutatók megállapították, hogy az újszülöttek képesek felismerni a magzati korban megismert illatokat és aromákat. A kutatási eredmény azt sugallja, hogy az anyai étrend befolyásolhatja a születendő gyermek későbbi ízlését is.

Az ízlelés tudományával foglalkozó európai központ dijoni munkatársai 24 babát és anyát vizsgáltak meg. Az anyák felével a szülést megelőző tíz napon át ánizzsal ízesített süteményt etettek. A frissen világra jött újszülöttekkel néhány órával születésük után, majd négy nappal később ismét ánizsillatot szagoltattak. Úgy tűnt, hogy akik már a méhen belül találkoztak a fűszer aromájával, felismerték azt, és látszólag tetszett is nekik.

A kutatást vezető Benoist Schaal, az Amerikai Tudományfejlsztési Társaság (AAAS) éves találkozóján elmondta, hogy az ánizs aromája valószínűleg a magzatvízben, az anyaméhen belül kerülhetett a magzatok orrába. A magzatvíz vegyületei befolyásolhatják a magzat orrában lévő érzékelőket, és illatemlékeket alakíthatnak ki a fejlődő agyban. Schaal megjegyezte, hogy mivel ez a folyamat a magzat agyának fejlődő szakaszában történik, valószínűleg hosszú távú következményei vannak.

Schaal azt is hozzátette, hogy az ételek illata közvetlenül befolyásolja azt, hogy milyennek érezzük az ízüket. A kutató szerint az állapotos és a szoptató anyáknak több zöldséget és gyümölcsöt kellene enniük, mivel ezeknek a kellemes emléke a gyeremekeket arra késztetheti, hogy kedveljék ezeket – az egészséges ételekhez társuló – ízeket.  • Hírek
  • Hírek