Aszály pusztította ki a majákat

2012.02.24. 13:15

A maja civilizáció összeomlása valószínűleg egy viszonylag enyhe aszálynak köszönhető, nem pedig súlyos szárazságnak, mint ahogyan azt korábban gondolták. A mexikói Yucatan Center for Scientific Research és a brit University of Southampton közös kutatása alapján csak 25-40 százalékkal esett kevesebb csapadék a szokásnál abban az időszakban, amikor az ősi, nyelvéről, matematikájáról és csillagászatáról ismert kultúra eltűnt.

A kisebb mennyiségű eső azt eredményezte, hogy a tavakból gyorsabban párolgott el a víz, mint ahogy friss csapadék került volna a helyébe – derült ki a Science-ben megjelent tanulmányból. „Az adatok alapján a nyári vihartevékenység csökkenése volt a fő ok” - mondta el Eelco Rohling, a tanulmány társszerzője.

Ez a kutatás az első, amely megpróbálta kiszámítani, mennyivel csökkent az eső i. e. 800 és 950 kközött, amikor a maja civilizáció kihalt. A szerzők megállapításaikat korábbi csapadékmennyiség-változásokra és a sztalagmitok, valamint a sekélyvizi tavak vizsgálatára alapozzák.  • Hírek
  • Árfolyam