16:00, December 09. ÉLŐ
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Petesejttermelő őssejteket találtak

2012.02.27. 16:24

A Harvard kutatói szerint a nők petefészkében olyan őssejtek vannak, amelyek képesek spontán új petesejteket termelni. Az egerekkel végzett kísérletek alapján az ilyen petesejtek sikeresen megtermékenyíthetőek – közli a Nature Medicine orvostudományi szakfolyóiratban megjelent, a felfedezést részletező tanulmány.

Régi feltételezés, hogy a nőknek annyi petesejtjük van, amennyivel születnek. Ebből a „készletből” a nők minden peteérési ciklusban veszítenek, majd változó korba lépnek, és többé nem lesznek termékenyek. A mostani kutatás, amely egy 2004-es állatokkal végzett kutatás folytatása, cáfolja ezt a nézetet.

A tanulmány vezető szerzője, dr. Jonathan Tilly, a Massachusetts General Hospital orvosa csapatával reproduktív korban levő nők petefészkeiben felfedezte fel azokat az őssejteket, amelyek képesek új petesejtek termelésére. Ehhez egy DDX4 nevű fehérjét kellett keresniük, amely csak az erre alkalmas őssejtekben található meg. Az elkülönített őssejtek oocitákat, vagyis megtermékenyítetlen petesejteket generáltak, melyek később sikeresen beágyazódtak, amikor egerekbe ültetett emberi petefészekszövettel vették körbe őket. A korábbi egerekkel végzett kísérleteknél az állatok őssejtjeiből képzett petesejteket sikeresen megtermékenyítették hímivarsejtekkel, a sejtekből pedig életképes embriók fejlődtek ki.

„A mostani kutatás fő célja az volt, hogy igazolja a petesejttermelő őssejtek létezését a reproduktív korú nők petefészkeiben. A felfedezés páratlan lehetőséget jelenthetnek azoknak a nőknek, akik meddőséggel néztek szembe, valamint késleltetheti a változó kor bekövetkezését. A jövőben eljuthatunk egy olyan pontig, amikor végtelen számú emberi petesejt áll majd rendelkezésre” – mondta Tilly a BBC-nek.

Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem termékenység-szakértője szerint a kutatás meggyőző bizonyítékkal szolgált arra, hogy a nők petefészkében lévő őssejtek életképes, osztódni tudó petesejteket termelnek. Bár egyelőre nagyon szigorú jogi és etikai szabályok vonatkoznak az emberi petesejttel és szaporodással foglalkozó kutatásokra, a felfedezés nem csupán a termékenységi problémákkal küzdő vagy későn gyereket vállaló nők számára jelenthet reményt, hanem azoknak is, akik például a kemoterápia miatt válnak meddővé.  • Hírek
  • Hírek