Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A dzseládapáviánok abortálják az utódaikat új vezérhím érkezésekor

2012.02.28. 17:18

Amikor egy dzseládapávián horda élére új vezérhím érkezik, elég valószínű, hogy megöli az elődje kölykeit. A vezetőcsere azonban azokat az utódokat is érinti, akik még meg sem születtek: a nőstények pár héten belül minden, meg nem született embriót elvetélnek – írja a NewScientist.

A róla Bruce-effektusnak elnevezett állati abortuszt először Hilda Bruce brit zoológus figyelte meg egereken. A kísérleti állatoknál annyira gyakori a jelenség, hogy néhány biológus a laboratóriumi élet mesterséges melléktermékének gondolta.

Hím zseládapávián
Hím zseládapávián

Az ann arbori Michigan Egyetemen kutatói Jacinta Beehner vezetésével bebizonyították, hogy a jelenség a vadon élő dzseládapáviánoknál is megfigyelhető. Beehner csapata az etiópiában őshonos majomfaj hatvan vemhes egyedét figyelte meg. Hormonmintákat vettek a nőstény páviánok ürülékéből, hogy biztosak legyenek benne, melyik majom várandós.  Az új hím érkezése után két héten belül kilencből nyolc vemhesség végződött vetéléssel, hat hónap alatt pedig töredékére csökkent a születések száma a korábbi időszakokhoz képest.

Beehner szerint a páviánok stratégiája nagyon ésszerű, mert így a nőstények nem pazarolnak időt és  energiát olyan utódok kihordására, melyeket a születésük után valószínűleg úgyis elpusztítanak. A kutatók egyelőre nem tudják, hogyan végzik el az abortuszt a nőstények, de az is lehet, hogy a vezérhímcsere okozta stressz is segíti a vetélést.