Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Belga sarkkutatók világrekordja

2012.02.29. 10:43

Két belga felfedező új világrekordot állított fel a motoros jármű nélküli leghosszabb sarkvidéki expedíciók terén: 74 nap alatt több mint ötezer kilométert tettek meg segítség nélkül. A korábbi rekordot a norvég Rune Gjeldnes tartotta, aki 4800 kilométert tett meg 90 nap alatt 2006 februárjában.

Az ötvenéves Dixie Dansecoer és a 27 éves Sam Deltour vitorla segítségével tett meg napi átlagban 68 kilométert az Antarktiszon. Dansecoer elmondta, hogy Amudsen és Scott idejében ez a tempó elképzelhetetlen lett volna, ők viszont naponta 60-70 kilométert is képesek voltak megtenni. Dansecoer tervezi, hogy könyvet ír az expedícióról, és feldolgozza a mintegy ötvenórányi videofelvételt is.

Az expedíció nehezen indult, mert a belga páros hótarajokkal tarkított terepen indult, hatalmas ellenszélben. Deltour elmondása szerint az első néhány nap élete legnehezebb időszaka volt. A körülmények olyan rosszak voltak, hogy tíz nap múlva újrakezdték az expedíciót és másik kiindulóhelyet kerestek. Az eredeti terv szerint hatezer kilométert tettek volna meg, de amikor megdöntötték az előző világrekordot, a visszatérés mellett döntöttek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!