AIDS-vakcina tesztjére készül Kuba

2012.03.06. 17:27

Kubai biotechnológusok csapata egereken már sikeresen tesztelt egy új AIDS-vakcinát, és készen állnak arra, hogy hamarosan embereken is kipróbálják. Enrique Iglesias, a vakcinafejlesztés irányítója elmondta, hogy a tesztek során szigorúan ellenőrzött, egyes fázisú klinikai próbát készítenek elő, amelyen olyan páciensek vesznek részt, akik nincsenek a betegség előrehaladott stádiumában.

Iglesias, aki a Biotechnológiai és Genetikai Mérnökségi Központ (CIGB) munkatársa, a Havannában megrendezett, hétfőn kezdődött nemzetközi biotechnológiai konferencián beszélt eredményeikről. Előadásában elmondta, hogy a TERAVAC-HIV-1 vakcinát rekombináns fehérjékből készítették, hogy kiváltsanak egy sejtválaszt a HIV-vírussal szemben. Iglesias óvatosságra intett a túlzott reményekkel szemben; emlékeztette hallgatóságát, hogy eddig már száznál több humán klinikai teszt zajlott le Kubában és a világ más országaiban, ám mindegyik sikertelen volt.

Kuba évente több mint kétszázmillió dollárt (44,7 milliárd forintot) fordít AIDS-megelőzésre és gondozó programokra. Az országban is gyártott antiretrovirális készítményekhez az érintettek térítésmentesen juthatnak hozzá. A karibi ország évente négyszázmillió dollárnak (89,4 milliárd forintnak) megfelelő összegben exportál ezekből a termékekből; az országban a nikkel után a második legfontosabb exportcikknek számítanak a biotechnológiai termékek.  • Hírek
  • Hírek